Acasă Extern Summit UE  pentru buget și locuri de muncă post-Brexit

Summit UE  pentru buget și locuri de muncă post-Brexit

Banii și locurile de muncă vor fi subiectele principale la Summit-ul informal al Uniunii Europene, care va avea loc vineri, unde se vor întâlni liderii celor 27 de state membre ale blocului comunitar, pentru a discuta consecințele ieșirii Marii Britanii din UE în 2019.

Liderii UE, cu excepția Marii Britanii, urmează să spună dacă sunt de acord să mărească bugetul UE pentru următorii șapte ani pentru politici comune de securitate, apărare și migrație.

Aceștia trebuie, de asemenea, să spună dacă vor fi de acord să dea Parlamentului European o putere mai mare în alegerea viitorului șef al  Comisiei Europene și ce vor face cu locurile eliberate de deputații britanici.

„Summit-ul informal de vineri va da naștere la o dezbaterea despre UE după Brexit, atât în ​​ceea ce privește aspectele instituționale, cât și pe cel bugetar”, a relatat Reuters, citând surse.

Toate deciziile care vor fi pregătite de acest summit vor intra în vigoare doar după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

Comisia Europeană dorește să majoreze următorul buget pe termen lung la 1,1-1,2% din PIB-ul UE de la 1,0% cât este acum, pentru a finanța politicile comune ale UE.

Pentru a acoperi suma de aproximativ 10 miliarde de euro, care va  rămâne descoperită după ieșirea Marii Britanii, Comisia a propus un amestec de reduceri de cheltuieli și obținerea unor noi surse de venituri.

Germania, care este cel mai mare contributor net la bugetul UE, a declarat că va fi gata să plătească și mai mult, dar alte țări, cum sunt Țările de Jos, au exclus plățile mai mari, spunând că un bloc comunitar mai mic  implică un buget mai mic.

„Majoritatea statelor membre ar susține o creștere a bugetului UE, dar cei care sunt sceptici sau împotrivă sunt foarte hotărâți și poate mai hotărâți decât cei care sunt pentru”, discuțiile încep abia acum, a relatat Reuters citând surse.

„Nu vom avea o viziune consensuală vineri”, a spus aceeași sursă.

Comisia ar dori un acord pentru construcția bugetului până la viitoarele alegeri europarlamentare din mai 2019, dar mulți lideri ai UE consideră că un astfel de interval de timp este nerealist de scurt, dat fiind că bugetul actual a durat 29 de luni pentru a fi negociat.

Liderii vor fi de acord cu propunerea Parlamentului European de a reduce numărul de locuri din legislatura  de la 751 la 705, după ce 73 deputați britanici părăsesc parlamentul, iar unele dintre locurile lor sunt redistribuite pentru alți membri ai UE,  pentru a ține cont de schimbările demografice.

Liderii sunt dispuși să respingă cererea Parlamentului European ca liderii să aleagă următorul șef al Comisiei Europene doar din rândul candidaților conducători aleși de principalele grupuri politice din legislatură.

5/5 - (17 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…