Acasă Extern Ungaria sprijină Polonia pe tema statului de drept

Ungaria sprijină Polonia pe tema statului de drept

Parlamentul ungar a votat marţi o rezoluţie prin care îşi exprimă solidaritatea faţă de Polonia, pe tema statului de drept, ca urmare a problemelor pe care la are  Varşovia la Comisia Europeană, care a activat recent Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva Poloniei.

De asemenea, parlamentul de la Budapesta cere guvernului ungar să susţină Polonia şi să se abţină de la sprijinirea oricărei propuneri care ar îngrădi drepturile acestei ţări.

Problema statului de drept şi a reformei sistemului judiciar se află în centrul actualităţii poloneze şi a provocat tensiuni cu Comisia Europeană.

Reforme adoptate recent de Polonia vizează în special funcţionarea tribunalelor, a Curţii Supreme şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia Europeană consideră aceste măsuri o încercare de subordonare a puterii judiciare în faţa celei politice.

După două proceduri de infringement împotriva Poloniei,  una referitoare la statul de drept şi cealaltă la nerespectarea cotelor de refugiaţi, Comisia Europeană a activat în decembrie 2017 Articolul 7 din Tratatul UE. Ultima etapă a acestei proceduri poate duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul UE. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă toate celelalte 27 de state membre votează favorabil această sancţiune.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…