Acasă Extern Vietnamul marchează 50 de ani de la masacrul din My Lai

Vietnamul marchează 50 de ani de la masacrul din My Lai

Vietnamul  a marcat vineri 50 de ani de la masacrul american din Mei Lai printr-o ceremonie memorială la locul uciderilor la care au participat supraviețuitorii masacrului, familiile lor și în jur de 60 de veterani din războiul SUA – Vietnam.

Soldații americani au ucis 504 de oameni pe 16 martie 1968, în Son My, un loc situat între coasta vietnameză și o creastă de munți în cețoși, într-un incident cunoscut în Occident ca „Masacrul Mei Lai”.

„După restaurarea păcii în țară, oamenii din My Lai (n.r. Fiul Meu) au învins durerea cu iertare și și-au deschis brațele pentru a-i primi cu sinceritate pe veteranii americani aici, ca loc de pelerinaj, un loc de  înfruntare a adevărului, pentru a se confrunta cu ei înșiși și pentru a-și găsi pacea și liniștea interioară”, a declarat Dang Ngoc Dung, vicepresedinte al Comitetului Poporului din provincia Quang Ngai.

Supraviețuitorii masacrului au declarat pentru Reuters că întunericul și tăcerea a pus stăpânire pe ei după masacru, în timp ce se luptau să-i îngroape pe morți cu teama că americanii ar putea ataca din nou.

Pham Thi Thuan, supraviețuitoarel masacrului meu, se află în fața fotografiilor ei și a altor supraviețuitori expuși la un muzeu în timpul celei de-a 50-a aniversări a masacrului My Lai din satul My Lai, Vietnam, 15 martie 2018.

A fost cea mai gravă înregistrare privind crimele de război ale SUA comise în Vietnam, dar ceremonia de la locul respectiv, acum un memorial al victimelor, a fost relativ redusă, pe fondul încălzirii legăturilor dintre Washington și Hanoi.

Ceremonia s-a desfășurat la doar o săptămână după o vizită de referință a unui transportator aerian din SUA în orașul portuar Danang din apropiere, dovadă a încălzirii relațiilor dintre foștii inamici.

O delegație a veteranilor de război din SUA și a activiștilor anti-război s-a întâlnit cu Dung și cu alți oficiali vietnamezi în mod privat într-o mică sală oficială după ceremonie.

Veteranii americani au declarat că se pregătesc să trimită o scrisoare, în numele Statelor Unite, pentru a se scuza pentru masacru.

„Vom trimite scrisoarea semnată de peste 600 de persoane în scurt timp”, a spus Chuck Searcy, vicepreședinte al Veteranilor pentru Pace, citat de Reuters.

„În scrisoare ne exprimăm remușcarea, regretul și tristețea și răspunderea noastră comună pentru ceea ce sa întâmplat aici”, a spus el.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…