Acasă Extern Viktor Ianukovici condamnat la 13 ani de închisoare de un tribunal din Ucraina

Viktor Ianukovici condamnat la 13 ani de închisoare de un tribunal din Ucraina

Un tribunal ucrainean l-a condamnat în lipsă pe fostul preşedinte Viktor Ianukovici la 13 ani de închisoare pentru acuzaţii de trădare, a declarat un judecător, spunând că felul său de a se comporta în funcţie a dus la anexarea Crimeei de Rusia şi la conflictul din estul Ucrainei, relatează Reuters.

Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, după protestele de stradă împotriva guvernării sale. Succesorul său, Petro Poroşenko, a adoptat o politică externă pro-occidentală, inversând înclinaţia lui Ianukovici spre Moscova.

„Cu acţiunile sale deliberat ilegale, Ianukovici a comis o crimă împotriva fundamentelor suveranităţii naţionale a Ucrainei, şi anume trădarea de patrie”, a declarat judecătorul Vladislav Deviatko.

Judecătorul a declarat că Ianukovici i-a trimis o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin la 1 martie 2014, cerându-i să folosească armata rusă şi forţele de poliţie pentru a restabili ordinea în Ucraina.

Prin acţiunile sale deliberate, Ianukovici a comis o crimă împotriva păcii, şi anume a ajuta la desfăşurarea unui război agresiv„, a afirmat judecătorul Deviatko.

Ianukovici a părăsit Ucraina la trei luni de la începutul protestelor, în timpul cărora au fost ucişi peste 100 de demonstranţi în ciocnirile din capitala Ucrainei.

Avocaţii lui Ianukovici au declarat că vor ataca hotărârea.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…