Acasă Extern Schimbarea echilibrului în relația SUA-Rusia

Schimbarea echilibrului în relația SUA-Rusia

Prin impunerea de noi sancțiuni asupra Rusiei și condamnării unui presupus atac chimic rusesc în Marea Britanie, Washingtonul a sugerat o poziție mai strictă față de Moscova, în ciuda dorinței președintelui Donald Trump de a avea legături mai bune.

Trezoreria americană a sancționat 19 cetățeni ruși și cinci entități pentru intervenții electorale și atacuri cibernetice, acestea fiind cele mai semnificative acțiuni pe care Statele Unite le-au luat împotriva Rusiei de când Trump a preluat funcția.

În timp ce Trezoreria a ținut să-și îndrepte atenția asupra oligarhilor și oficialilor apropiați de președintele rus Vladimir Putin, aceasta a spus că vor fi mai multe sancțiuni și, pentru prima dată, au acuzat Moscova că atacurile cibernetice s-au întins cel puțin doi ani și vizau rețeaua electrică din S.U.A.

După acuzația Marii Britanii privind atacul cu un agent chimic asupra unui fost agent dublu rus din Salisbury, Casa Albă s-a alăturat declarației liderilor britanici, francezi și germani, în care au spus că de vină este Moscova.

Moscova a negat orice implicare în otrăvire.

Acțiunile de joi au determinat unii analiști să se întrebe dacă administrația americană are o poziție mai confruntată în ciuda declarațiilor repetate ale lui Trump în campania electorală că dorește o relație mai bună cu Moscova, lăudându-l pe Putin și având o reticență aparentă de a-l critica pe liderul rus.

„Cred că am atins un punct de inflexiune în abordarea actualei administrații față de Rusia”, a spus un diplomat care a vorbit cu condiția anonimatului pentru Reuters. „A existat o schimbare în echilibru.”

Diplomatul a atribuit evoluția, parțial, unei ciocniri între forțele susținute de SUA și cele rusești din orașul sirian Deir al-Zor în februarie; Rusia lovind în ultima lună enclava Ghouta de Est din Siria, tabăra rebelilor anti-guvernamentali

„Aceste trei lucruri, luate împreună, au cauzat o schimbare a analizei în anumite părți … ale administrației”, a spus diplomatul.

Schimbare de atitudine

Deși Casa Albă arată că există o fundamentare a viziunii președintelui Trump față de Rusia, cel puțin pentru moment, nu era clar dacă aceasta reprezintă o schimbare pe termen lung.

Un înalt oficial al administrației Trump a spus pentru Reuters că există un sentiment că bunăvoința al președintelui Trump față de Rusia când a preluat mandatul, dar Rusia nu a arătat că dorește să aibă relații bune cu Statele Unite.

Acest lucru l-a îndemnat pe Donald Trump să ceară echipei sale să se solidarizeze cu Marea Britanie în legătură cu atacul cu agentul neurotoxic.

În anunțarea sancțiunilor de joi, oficialii americani au arătat că vor urma mai multe.

„Aceasta este doar una dintre seria de acțiuni în curs de desfășurare pe care le luăm pentru a contracara agresiunea Rusiei”, a declarat un oficial american reporterilor. „Vor urma mai multe și vom continua să folosim resursele noastre pentru a combate activitatea rusă rău intenționată și pentru a răspunde atacurilor nefaste”.

Acest oficial american, care a vorbit cu condiția anonimatului pentru Reuters, a subliniat, refuzul Rusiei de a-l opri președintele sirian Bashar al-Assad și rolul „mercenarilor” ruși în Siria, care acum intră în cel de-al optulea an de război civil.

În timp ce se așteaptă mai multe sancțiuni, nu este clar dacă politica Trump față de Rusia se schimbă, având în vedere imprevizibilitatea președintelui Trump, a declarat un al treilea oficial, care este implicat în discuțiile privind pașii următori, a relatat Reuters.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…