Acasă Extern Un nou conflict în Orientul Mijlociu

Un nou conflict în Orientul Mijlociu

Arabia Saudită a acuzat, luni, Libanul că a declanșat război împotriva sa din cauza agresiunii grupului shiit libanez Hezbollah, susținut de Iran.

Declarația saudită prefigurează escaladarea dramatică a unei crize care amenință să destabilizeze Libanul, o țara arabă mică.

Libanul apare în centrul rivalității regionale dintre Arabia Saudită și Iran după demisia premierului libanez Saad al-Hariri, sâmbătă seara, în capitala saudită Riad.

În discursul neașteptat privind demisia sa din funcția de Premier al Libanului, difuzat de Arabia Saudită, Hariri a dat vina pe Iran și Hezbollah pe care i-a acuzat că seamănă discordie și conflicte în lumea arabă. Hariri a susținut că există un complot pentru asasinarea sa.

Hezbollah este atât o organizație politică, cât și o organizație militară, reprezentată în parlamentul libanez, care a format anul trecut o coaliție aflată acum la guvernare sub conducerea premierului Hariri, proaspăt demisionat.

Hezbollah are o armată de gherilă, văzută ca fiind mai puternică decât armata libaneză, și a jucat un rol major în războiul din țara vecină, Siria – un alt teatru de rivalitate saudită – iraniană în care Hezbollah a luptat în sprijinul guvernului Bashar.

Ministrul saudit al Afacerilor Golfului, Thamer al-Sabhan a declarat că guvernul libanez va fi „tratat ca un guvern care a declarat război Arabiei Saudite” întrucât Hezbollah este considerat agresor al țării sale.

Deoarece administrația libaneză nu a acționat împotriva Hezbollah, în decursul unui an de când Hariri a preluat funcția de premier, Sabhan a spus că „există persoane care vor opri (Hezbollah) și îl vor face să se întoarcă în peșterile din Libanul de Sud”, centrul comunității shiite.

Într-un interviu acordat televiziunii Al-Arabiya, Sabhan a adăugat: „Libanezii trebuie să cunoască toate aceste riscuri și să lucreze pentru a rezolva problemele înainte ca acestea să ajungă la punctul de la care nu se mai poate reveni”.

El nu a precizat ce acțiuni ar putea iniția Arabia Saudită împotriva Libanului, o țară cu un stat slab și cu datorii foarte mari, care încă se reconstruiește după războiul civil din 1975-1990 și unde unul din patru persoane este refugiat sirian.

Autoritățile libaneze au declarat luni că instituțiile financiare ale țării ar putea face față demisiei Premierului Hariri, iar stabilitatea libanezilor nu va fi în pericol. Însă, prețul obligațiunilor denominate a scăzut, iar obligațiunile cu scadență pe termen lung au suferit pierderi mari întrucât investitorii sunt îngrijorați de perspectivele Libanului pe termen mediu și lung.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat că nu va comenta discursul lui Hariri, numindu-l „declarație saudită”, spunând că Riadul l-a obligat pe Hariri să demisioneze.

Natura bruscă a demisiei lui Hariri a generat speculații în Liban cu privire la faptul că afacerea saudită a familiei sale a fost prinsă într-o anchetă anticorupție și ar fi fost forțat să-și dea demisia.

Ministrul de Externe saudit, Adel Jubeir, a declarat într-un interviu acordat CNN că este „o prostie” că Hariri a fost forțat să renunțe. Hariri a demisionat pentru că Hezbollah intenționa” să-l elimine”. Hariri este un cetățean saudit liber și poate părăsi țara în orice moment, a spus el.

Întâlnirea dintre Regele Salman și Hariri, în Riad, luni, a arătat că zvonurile sunt greșite și au eliminat speculațiile privind reținerea și forțarea demisiei lui Hariri.

Președintele Libanului, Michel Aoun, un aliat politic al Hezbollah, a făcut apel la unitatea națională.

Reacția comunității internaționale

Există temeri că Libanul ar putea deveni implicat într-o confruntare regională mai largă între Arabia Saudită și Iran.

Tensiunile dintre cele trei țări au crescut de când Hariri și-a anunțat demisia.

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a avertizat că Libanul ar fi folosit pentru un conflict regional, adăugând că SUA sprijină ferm independența Libanului.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că un nou conflict în regiune ar avea „consecințe devastatoare”.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a efectuat o vizită neprogramată în Arabia Saudită, joi, pentru a sublinia liderilor saudiți importanța stabilității în Liban. Franța are legături istorice cu Libanul, care a fost colonie franceză înainte de a-și dobândi independența în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Arabia Saudită și aliații săi din Golf au cerut, joi, cetățenilor lor din Liban să părăsească imediat țara.

Măsura a venit după ce Riadul a acuzat, sâmbătă, Iranul de „agresiune militară directă”, spunând că a furnizat o racheta balistică rebelilor din Yemen susținuți de Hezbollah și Iran.

Iranul a respins afirmațiile saudite spunând că sunt „false și periculoase”.

 

5/5 - (43 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…