Acasă Extern Acord de principiu post-Brexit

Acord de principiu post-Brexit

Negociatorii Marii Britanii şi Uniunii Europene pentru Brexit, David Davis, respectiv Michel Barnier, au anunţat luni că au ajuns la un acord privind principiile generale, vizând perioada de tranziţie post-Brexit, relatează BBC.

Perioada de tranziţie se va desfăşura în intervalul 29 martie 2019 şi decembrie 2020, având rolul de a pune baza unui viitor parteneriat al Uniunii Europene cu Marea Britanie.

Barnier a adăugat că a existat, de asemenea, şi un acord privind drepturile pe care le vor avea aproximativ 4,5 milioane de cetăţeni europeni cu domiciliul în Marea Britanie şi 1,2 milioane de cetăţeni britanici cu domiciliul în alte state membre UE.

Înţelegerea propusă include şi o opţiune de urgenţă privind frontiera cu Irlanda de Nord, care îi va permite acesteia să rămână în piaţa unică şi în uniunea vamală.

Marea Britanie va putea să negocieze şi să semneze acorduri de comerţ în timpul perioadei de tranziţie.

Principiile privind perioada de tranziţie urmează să fie aprobate de premierul britanic Theresa May în cadrul summitului UE de săptămâna viitoare.

Proiectul reprezintă un „pas decisiv”, dar acesta nu este „sfârşitul drumului”, a spus Barnier.

Marea Britanie şi UE speră că vor  ajunge la o înţelegere privind perioada de tranziţie, niar egocierile se vor putea concentra pe viitorul parteneriat între cele două.

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…