Acasă Extern  „Cetăți insulare” în Marea Chinei de Sud

 „Cetăți insulare” în Marea Chinei de Sud

Beijingul este acuzat de de construirea unor „cetăți insulare” în Marea Chinei de Sud, după ce un ziar din Manila, Philippine Daily Inquirer, a obținut fotografii aeriene, oferind ceea ce experții au numit cea mai detaliată viziune a militarizării căii navigabile a Chinei.

Philippine Daily Inquirer a declarat că fotografiile, transmise reporterilor de o sursă anonimă, au fost făcute cea mai mare parte între iunie și decembrie anul trecut și arătă activitățile de construcție chineze în arhipelagul Spratly, un teritoriu  disputat Filipine și Vietnam. Statele Brunei, China, Malaezia, Filipine, Taiwan și Vietnam au în zonă pretenții care suprapun în regiune.

Inquirer a spus că imaginile arătat o campanie de construcție „neîngrădită”, menită să arate puterea chineză pe ruta navigabilă, prin care trec anual mărfuri în valoare de trilioane de dolari din fluxurile comerciale ale lumii.

În fotografii sunt prezentate nave de marfă și vase de aprovizionare care livrează materiale de construcție insulelor controlate de China, piste, hangare, turnuri de control, heliporturi, precum și o serie de clădiri pe care China le-a construit pe recife precum Fiery Cross, Subi, Mischief, McKennan, Johnson South, Gaven și Cuarteron.

Inquirer-ul descria recifurile ca fiind „insulele fortificate”.

Bonnie Glaser, expert în probleme de securitate Asia-Pacific de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale, a numit fotografiile „cel mai complet lot detaliat de fotografii aeriene” despre avanposturile militare ale Chinei din Marea Chinei de Sud.

Legăturile dintre China și Filipine s-au îmbunătățit după preluarea puterii de către președintele filipinez Rodrigo Duterte, în 2016, și a început să creeze o nouă alianță lucrativă cu China, în timpul unei vizite de stat de patru zile la Beijing. În legătură cu întrebările despre fotografii, purtătorul de cuvânt al președintelui Duterte, Harry Roque, a declarat reporterilor: „[Regiunea a fost] mult timp militarizată. Și întrebarea este: ce putem face? El a adăugat: „Ce vreți să facem? Nu putem declara război. ”

Opoziția filipineză acuză administrația Duterte că a trădat „îndatorirea sacră” de apărare a teritoriul țării.

Experții chinezi intervievați de jurnaliști au spus că fotografiile arătă în mare parte instalații civile. „Construcția clădirilor civile este punctul central al proiectelor de pe Insula Mării Chinei de Sud și sectorul de implementare a apărării este relativ mic”, a spus Chen Xiangmiao de la Institutul Național de Cercetare pentru Marea Chinei de Sud, într-un interviu acordat pentru Global Times.

Un alt expert chinez, Zhuang Guotu, a spus: „China are dreptul de a construi tot ce are nevoie pe teritoriul său”. Zhuang a afirmat că dezvoltarea militară a Chinei nu este pentru extindere militară, ci pentru apărarea securității și intereselor sale”.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…