Acasă Extern China condamnă ”mentalitatea Războiului Rece” din SUA 

China condamnă ”mentalitatea Războiului Rece” din SUA 

China a condamnat „mentalitatea Războiului Rece” al Casei Albe după publicarea unei noi politici de Securitate Națională a Statelor Unite.

În document China și Rusia sunt etichetate ca fiind „puteri rivale” și prezintă o serie de amenințări potențiale pe care le ridică acestea.

În noua strategie se afirmă că Beijingul și alte guverne sunt  hotărâte să conteste puterea americană.

Ministerul de Externe al Chinei a criticat raportul privind noua Strategie de Securitate a SUA, spunând că Washingtonul ar trebui să „abandoneze noțiunile depășite”.

Purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat: „Nicio țară sau un raport nu va reuși sa denatureze faptele sau să aducă defăimări. Îndemnăm partea americană să oprească denaturarea privind intențiile strategice ale Chinei și să abandoneze ideile depășite ale mentalității din timpul Războiului Rece și jocului cu sumă zero”.

Rusia a răspuns noii Strategii de Securitate a SUA spunând că „nu poate accepta” că este tratată ca o amenințare și a criticat „caracterul imperialist” al documentului.

În noua Strategie de Securitate Națională a Statelor Unite, se spune că Rusia și China „provoacă puterea, influența și interesele americane, încercând să distrugă securitatea și prosperitatea americană”.

„Ei sunt hotărâți să facă economiile mai puțin libere și mai puțin corecte, să se dezvolte militar și să controleze informațiile și datele pentru a reprima societățile și pentru a-și extinde influența”.

China și Rusia „dezvoltă arme avansate și capabilități”, care ar putea amenința SUA

Concurenții, cum ar fi China, „fură proprietatea intelectuală americană evaluată la sute de miliarde de dolari”.

China și Rusia investesc în lumea în curs de dezvoltare „pentru a-și extinde influența și pentru a obține avantaje competitive” asupra SUA

În Europa, China câștigă poziții „prin extinderea practicilor comerciale neloiale și prin investițiile în industrii-cheie”

China, de asemenea, „încearcă să atragă  în orbita sa investiții și împrumuturi conduse de stat”

Unele dintre aspecte din Raport au mai fost făcute și înainte, dar noul document le așează ca parte a unei bătălii de dominare.

Președintele chinez Xi Jinping s-a bucurat de o relație cordială cu Donald Trump.

Cei doi președinți au avut întâlniri la Clubul de golf  a lui Trump, din Florida, apoi în Orașul interzis de la Beijing. Președintele Trump a folosit toate ocaziile pentru a construi o prietenie cu omologul său chinez Xi Jinping.

Acum, acum versiunea oficială este rivalii,  nu prietenii. Catalogarea transmite un mesaj clar despre poziția schimbătoare a Statelor Unite față de o China.

Administrația Trump investighează China pentru dumping cu produsele din aluminiu artificial, care sunt ieftine pe piețele din SUA și a amenințat că va face același lucru și în cazul exporturilor de oțel.

Înainte de publicarea documentului, au existat relatări conform cărora Strategia de Securitate Națională ar clasifica China ca un „agresor” economic, dar aceasta nu a apărut în versiunea finală.

În discursul de prezentare al noii Strategii de securitate, Donald Trump a declarat că SUA se confruntă cu o nouă eră a concurenței în care China și Rusia sunt principalele amenințări la adresa dominației economice a Statelor Unite.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…