Acasă Extern China nu a încălcat embargoul

China nu a încălcat embargoul

Coreea de Sud a dezvăluit că a capturat luna trecută o navă înregistrată în Hong Kong suspectată de a fi furnizat petrol Coreei de Nord, încălcând sancțiunile internaționale.

Oficialii sud-coreeni spun că nava Winmore a transferat în secret 600 de tone de ulei rafinat către o navă nord-coreeană, a relatat BBC.

O rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU interzice transferul de pe o navă la o altă oricărui bun destinat Phenianului.

Dezvăluirile au fost făcute ca urmare a negării de către China l-a atenționarea președintelui Donald Trump că ar fi permis transportul de petrol către Coreea de Nord.

Nava a intrat în portul Yeosu din Coreea de Sud pe 11 octombrie pentru a încărca cu ulei rafinat și a plecat în Taiwan patru zile mai târziu, a informat agenția de știri Yonhap.

Dar, în loc să meargă în Taiwan, nava a transferat petrolul pe o navă nord-coreeană și alte trei nave în apele internaționale pe 19 octombrie, au declarat oficialii sud-coreeni.

New York Times a publicat un articol în care spune că transferul a fost fotografiat de un satelit american lansat de Trezoreria SUA în noiembrie, deși nava Winmore nu a fost nominalizată de către Trezorerie.

Nava Winmore a fost confiscată când s-a întors la Yeosu, în luna noiembrie și va rămâne în Coreea de Sud, au afirmat oficialii sud-coreeni.

A fost implicată China?

Nu există dovezi. Nava Winmore este înregistrată în Hong Kong și a fost închiriată de o companie taiwaneză.

Guvernul chinez a declarat că acuzațiile împotriva sa nu sunt „în concordanță cu faptele”.

„China nu a permis niciodată întreprinderilor chineze și nici persoanelor fizice să încalce rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU impuse RPDC”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Hua Chunying.

China ocupă aproximativ 90% din comerțul exterior al Coreei de Nord.

De ce a atenționat Donad Trump China?

Au existat suspiciuni în creștere la Washington că navele chineze au transferat pe mare, în secret, petrol către navele nord-coreene.

Joi, Donald Trump a declarat că a fost „foarte dezamăgit” de China, despre care a spus că a fost „prinsă cu mâna roșie”, făcând aluzie la faptul că, China ar permite intrarea produselor petroliere în Coreea de Nord. Spunând că nu va exista niciodată o soluție amiabilă la problema din Coreea de Nord, dacă acest lucru continuă să se întâmple!

Președintele Trump a declarat pentru New York Times că a fost „blând” în privința chestiunilor comerciale cu China pentru că dorește sprijinul acesteia în problema Coreei de Nord, dar acum amenință că va termina acest lucru.

Sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord interzic accesul la petrol.

Săptămâna trecută, Beijingul a susținut o rezoluție a ONU elaborată de SUA, care include măsuri de reducere cu până la 90% a importurilor de petrol în Coreea de Nord.

Sancțiunile ONU impun statelor să se abțină de la orice transferuri ilegale către nord-coreeni. Consiliul de Securitate al ONU a respins accesul navelor nord-coreene în porturile internaționale. Patru nave au fost până acum respinse fiind suspectate că transportă mărfuri interzise, ​​a relatat AFP.

Coreea de Nord este supusă unei serii de sancțiuni din partea SUA, ONU și UE.

Ultimele sancțiuni a fost declanșate de lansarea unei rachete balistice îndreptate spre SUA, în data de 29 noiembrie.

Făcând referire la noile sancțiuni impuse de ONU, Coreea de Nord le-a descris drept „un act de război”.

Președintele Trump a amenințat anterior că va „distruge total” Coreea de Nord dacă lansează un atac nuclear. Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, l-a descris pe președintele american ca fiind „deranjat mental”.

Coreea de Nord a declarat că noile sancțiuni vor accelera programul său nuclear și a continuat să testeze rachetele nucleare și balistice, în ciuda recentelor sancțiuni ale ONU.

Istoricul sancțiunilor:

  • 30 noiembrie 2016: China a redus exporturile în Coreea de Nord, reducând exporturile cu aproximativ 60%. Exporturile de cupru, nichel, argint, zinc și vânzarea de statui au fost, de asemenea, interzise.
  • 14 mai 2017 – Coreea de Nord a testat o „rachetă balistică recent dezvoltată”, capabilă să transporte o bombă nucleară mare.
  • 2 iunie 2017: ONU a impus o interdicție de călătorie și înghețarea activelor pentru patru entități economice și 14 oficialități, inclusiv șeful operațiunilor de spionaj extern din Coreea de Nord
  • 4 iulie 2017 – Coreea de Nord a susținut că a efectuat primul test de succes al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM).
  • 6 august 2017: ONU a interzis exporturile nord-coreene de cărbune, minereuri și alte materii prime și investiții limitate în țară, costând Phenianul aproximativ 1 miliard de dolari, ceea ce reprezintă o treime din economia sa pentru exporturi.
  • 3 septembrie – Coreea de Nord a declarat că a testat o bombă cu hidrogen care ar putea fi miniaturizată și încărcată pe o rachetă cu rază lungă de acțiune.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…