Guvernele Statelor Unite și a Regatului Unit au declarat că nord-coreenii sunt responsabili pentru atacul cibernetic WannaCry care a afectat spitalele, întreprinderile și băncile din întreaga lume la începutul acestui an.
Despre atacul cibernetic se spune că a afectat mai mult de 300.000 de computere din 150 de țări, provocând daune de miliarde de dolari.
Este prima dată când SUA și Marea Britanie învinuiesc oficial Coreea de Nord pentru atacul cibernetic.
Thomas Bossert, membru în staff-ul Administrației Trump, a făcut prima dată acuzația în ziarul Wall Street Journal.
Bossert, care îi sfătuiește pe președinte american pe probleme de securitate internă, a declarat că afirmația este „bazată pe dovezi”.
El nu a prezentat nicio dovadă în articol, însă a afirmat că potrivit constatărilor făcute de SUA acestea sunt în concordanță cu cele care aparțin altor guverne și companii private.
El a adăugat că Australia, Canada și Noua Zeelandă împărtășesc de asemenea concluzia SUA cu privire la faptul că în spatele atacului cibernetic se află Coreea de Nord.
În urma interviului, Oficiul de Externe al Regatului Unit a acuzat de asemenea „actorii nord-coreeni care au folosit programul lor cibernetic pentru a eluda sancțiunile”.
Centrul Național de Securitate Cyber a apreciat că este „foarte probabil” ca grupul de hacking din nordul Coreei să fi comis atacurile, a declarat directorul britanic pentru Cyber Ahmad, într-o declarație.
În luna mai, computerele Windows au fost afectate de atacurile cibernetice care le-au blocat conținutul, iar utilizatorii au fost rugați să plătească o răscumpărare pentru a-și restabili datele. Organul de poliție al UE Europol a numit amploarea atacului „fără precedent”.