Acasă Intern Procurorul general AUGUSTIN LAZĂR, acuzat de POLIȚIE POLITICĂ

Procurorul general AUGUSTIN LAZĂR, acuzat de POLIȚIE POLITICĂ

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguţa Vasilescu, îi cere procurorului general Augustin Lazăr să îşi dea demisia imediat şi să îşi ceară scuze public pentru că a ocupat această înaltă funcţie din sistemul judiciar românesc, deşi a întreprins acţiuni de poliţie politică în timpul regimului comunist.

„A refuza eliberarea legală a unei persoane pentru că a criticat politica represivă a Partidului Comunist se numeşte poliţie politică. Acest lucru l-a făcut Augustin Lazăr când era şeful acelei comisii de la Penitenciarul Aiud pentru eliberarea condiţionată a unor disidenţi politici. Nu avem nevoie de un certificat CNSAS pentru a stabili asta”, a transmis Olguţa Vasilescu, potrivit unui comunicat de presă al PSD.

Purtătorul de cuvânt al PSD a subliniat că la 30 de ani de la căderea comunismului, România se află în situaţia revoltătoare ca procurorul cu cel mai înalt grad din sistemul judiciar să fi fost un agent de poliţie politică a regimului comunist. „După dezvăluirile privind trecutul său, fiecare zi în care Augustin Lazăr ocupă funcţia de procuror general al României este o încălcare gravă a valorilor democratice şi o ofensă de netolerat pentru toţi dizidenţii din timpul regimului comunist şi pentru toţi ce care au luptat la Revoluţie. Îi cer deci să plece imediat din funcţie şi să îşi ceară scuze faţă de cei pe care i-a făcut să sufere în timpul comunismului”, a solicitat Vasilescu.

„PUTEM PRESUPUNE CĂ PÂNĂ ACUM NU A ŞTIUT TRECUTUL TULBURE AL LUI AUGUSTIN LAZĂR”

Fostul ministru al Muncii a mai subliniat că dacă Augustin Lazăr va refuza să îşi dea demisia, atunci preşedintele Klaus Iohannis va trebui să-l revoce imediat din funcţie.

„Are pe masă propunerea de revocare. Chiar astăzi poate semna decretul, pentru a înlătura această pată ruşinoasă de pe obrazul Justiţiei din România. Putem presupune că până acum nu a ştiut trecutul tulbure al lui Augustin Lazăr. Dar de acum înainte nu mai are nicio scuză. Dacă nu-l revocă, devine complice şi îşi va murdări mâinile şi conştiinţa cu păcatele acestui procuror al poliţiei politice comuniste. Să nu uităm şi ca singurul procuror invitat să vorbească în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost, culmea, torţionarul Augustin Lazăr care a călcat în picioare drepturile fundamentale ale unui dizident politic. Ce palmă pentru România şi pentru Europa!”, a mai afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Şi Asociaţia „21 Decembrie 1989” a cerut luni demisia procurorului general şi ca acesta să prezinte scuze public preşedintelui şi tuturor românilor după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora un procuror din Alba pe nume Augustin Lazăr ar fi refuzat să elibereze un disident anticomunist.

Reacţiile vin după ce Lumea Justiţiei a publicat documente care ar arăta cum un procuror din judeţul Alba, pe numele său Augustin Lazăr, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist, acest lucru întâmplându-se în mijlocul anilor ’80. Potrivit sursei citate, numele procurorului din acest caz este identic cu cel al actualului procuror general al Romaniei, iar cazul se petrece la Penitenciarul Aiud din judeţul Alba, judeţ din care provine şi actualul procuror general. Jurnaliştii de la Lumea Justiţiei precizează că nu ştiu dacă procurorul din această cauză este unul şi acelaşi cu actualul procuror general, Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a transmis, luni, că nu poate confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în spaţiul public.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…