Acasă Extern Corsica cere autonomie

Corsica cere autonomie

Președintele francez Emmanuel Macron a sosit pentru două zile în Corsica. Mii de naționaliști locali au organizat un miting pentru a cere o mai mare autonomie pentru insula mediteraneană.

Prima vizită a lui Macron pe insulă, în calitate de președinte francez, marchează cea de-a douăzecea aniversare de la asasinarea prefectului francez Claude Erignac, care a fost împușcat acum 20 de ani de un activist pentru independență. Ca tribut, președintele a participat la o ceremonie de onorare a politicianului ucis, înainte de a purta discuții cu liderii naționaliști, Gilles Simeoni și Jean-Guy Talamoni.

„Corsica, un loc mândru și demn, a fost spulberată de această crimă”, a spus Macron. „Ceea ce a s-a întâmplat aici pe 6 februarie 1998 nu poate fi justificat, nu poate fi invocat, nu poate fi explicat. Un om a fost ucis pentru că a slujit Republica”.

Președintele Macron urmează să prezinte propria „viziune asupra Corsicii” în timpul unui discurs.

În Corsica naționaliștii au câștigat o putere politică fără precedent și îi cer președintelui Macron să se ocupe în mod corespunzător de problema statutului Corsicii. Alianța Pè a Corsica (Alianța pentru Corsica) a obținut t două treimi din numărul locurilor în Adunarea Regională.

Spre deosebire de Catalonia, Corsica nu cere un referendum pentru independență, ci vrea schimbări constituționale care vor conferi insulei un statut special cu „autonomie reală”.

Președintele Macron a spus anterior că este deschis dialogului, dar a exclus orice modificare a Constituției, respingând cererea corsicanilor de a acorda statut oficial limbii corsica.

Naționaliștii solicită, de asemenea, o amnistie pentru corsicanii aflați în închisoare pe continent pentru violențe pro independență și o schimbare a regulilor privind locuințele, astfel încât numai persoanele care au locuit pe insulă timp de cinci ani să aibă dreptul de a cumpăra proprietăți în Corsica.

La începutul acestei săptămâni, liderul naționalist Simeoni a declarat petru postul de radio RTL că vizita lui Emmanuel Macron a deschis o „fereastră istorică de oportunități pentru a pune capăt ciclului de conflicte”.

În urmă cu două zile, pe 4 februarie, tabăra naționalistă a organizat un mișcare pașnică la Ajaccio, capitala insulei, unde au participat aproximativ 25 000 de persoane,  pentru a-și susține cererile.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…