Acasă Extern Europa are nevoie de ”autonomie stategică” pentru apărare

Europa are nevoie de ”autonomie stategică” pentru apărare

La Conferința anulă pentru securitate de la Munchen, miniştrii francez şi german ai apărării a vorbit despre un nou concept militar pentru Europa:  „autonomie strategică” pentru apărare. Discuția a avut loc în contextul în care Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu proiectul de apărare europeană,  informează AFP.

„Atunci când vor fi ameninţări în vecinătatea noastră imediată, în special în sud, va trebui să fim capabili să facem faţă, inclusiv atunci când SUA sau Alianţa (Nord-Atlantică) vor dori să fie mai puţin implicate”, a subliniat ministrul francez al apărării, Florence Parly, în cadrul conferinţei.

„Pentru aceasta, va trebui să avem autonomia noastră strategică (…) fără să obligăm SUA să vină la căpătâiul nostru, fără ca ele să-şi deturneze mijloacele ISR (informaţii şi supraveghere) sau avioanele lor de alimentare de la alte misiuni”, a pledat ea.

În decembrie, UE a lansat o „cooperare” militară inedită ”Cooperare structurată permanentă”, pentru a dezvolta echipamente şi armamente sau a facilita operaţiuni externe.

Preşedintele francez Emmanuel Macron susține înfiinţarea unei forţe comune de intervenţie europeană, capabilă să acţioneze în afara structurilor existente ale NATO.

Iniţiativă Europeană de Intervenţie (IEI) ar permite „emergenţa unei culturi strategice comune printre europeni”, a pledat Parly, calificând drept o „dezbatere falsă” acuzaţia că  „UE s-ar opune NATO”.

„Vrem să rămânem transatlantici şi în acelaşi timp să devenim mai europeni”, a insistat şi omologul german Ursula von der Leyen. „Este vorba de o Europă ce ar putea de asemenea să cântărească mai mult din punct de vedere militar, care ar putea fi mai autonomă şi aduce mai multe responsabilităţi proprii inclusiv în cadrul NATO. Aceasta este provocarea viitorului european”, a subliniat ea.

Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, a reiterat vineri, la Munchen, relansarea unei Europe a apărării care  nu trebuie să afecteze prerogativele Alianţei.

„Salutăm aceste eforturi, din moment ce ele nu ne fac concurenţă, ci completează eforturile NATO”, a subliniat Stoltenberg, făcând referire la îngrijorările exprimate de Statele Unite în timpul reuniunii NATO desfășurate miercuri şi joi la Bruxelles.

 

5/5 - (18 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…