Acasă Extern Croaţia a preluat preşedinţia rotativă semestrială a Uniunii Europene

Croaţia a preluat preşedinţia rotativă semestrială a Uniunii Europene

Croaţia a preluat la 1 ianuarie preşedinţia rotativă semestrială a Uniunii Europene de la Finlanda, care a urmat preşedinţiei deţinute de România, mandatul întinzându-se pe o perioadă de şase luni, respectiv până pe data de 30 iunie 2020.

Președinția Consiliului Uniunii Europene este responsabilă de funcționarea Consiliului Uniunii Europene. Se rotește între statele membre ale UE la fiecare șase luni. Președinția Consiliului nu este deținută de o persoană individuală, ci este exercitată de guvernul unui stat membru.

Din 2009 statele care dețin președinția lucrează în grupuri de trei, numite „triouri”. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Trioul actual este alcătuit din președințiile României (ianuarie-iunie 2019), Finlandei (iulie-decembrie 2019) și Croației (ianuarie-iunie 2020). Președinția română a Consiliului Uniunii Europene în 2019 a fost prima președinție a Consiliului UE deţinută de România.

În luna aprilie, președintele Comisiei pentru afaceri economice și monetare (ECON) a Parlamentului European, Roberto Gualtieri, a declarat că sub Președinția română a Consiliului Uniunii Europene „am reușit să facem un lucru pe care mulți îl credeau imposibil, și anume am reușit să finalizăm un număr uriaș de dosare legislative, care erau în pericol, pentru că nu mai aveam mult timp să le finalizăm și erau foarte multe dosare importante deschise: Invest EU și alte dosare foarte importante în domeniul serviciilor financiare”.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…