Acasă Diverse Cum au apărut aurul și platina?

Cum au apărut aurul și platina?

Misiunea de 13 ani a sondei spațiale Cassini a ajuns la final, aducând informații noi despre valurile gravitaționale.  În 2017, oamenii de știință au detectat sursa undelor gravitaționale,  despre care a scris Albert Einstein, ca fiind create de ciocnirea a două stele moarte sau a stelelor neutronice.

Prima detectare directă a acestor valuri a fost anunțată în 2016, când laboratoarele Advanced LIGO au descris deformarea spațiului ca urmare a fuziunii a două găuri negre îndepărtate. Rezultatul a fost salutat ca punct de plecare pentru o nouă ramură a astronomiei care va cerceta valurile gravitaționale pentru a colecta date despre fenomenele îndepărtate.

Telescoapele din toată lumea au capturat detalii în timp ce se desfășura fuziunea dintre stelele neutronice. Izbucnirea valurilor gravitaționale a avut loc într-o galaxie situată la aproximativ o mie de miliarde de kilometri, în Constelația Hydra. Faptele despre evenimentele cataclismice sunt uimitoare. De exemplu, stelele neutronice sunt atât de dense încât o linguriță poate cântări un miliard de tone.

Echipa de cercetare a confirmat că aceste coliziuni conduc la producerea de aur și platină care există în Univers.

Sonda spațială Cassini a ajuns în sistemul Saturn în 2004. În cei 13 ani în care a funcționat, a transformat modul în care înțelegem Universul. Cassini a descoperit gheizerele din care curge apă-gheață în spațiu dintr-un ocean subteran, pe satelitul glacial al lui Enceladus, lacurile de metan de pe Titan, cea mai mare lună a lui Saturn și furtună gigantică ce înconjoară planeta Saturn.

Datorită faptului ca avea prea puțin combustibil, NASA a decis să distrugă sonda spațială Cassini  în norii lui Saturn mai degrabă decât să vadă că se ciocnește cu o potențială țintă încercând să găsească viață, cum ar fi Enceladus, și că o contaminează cu microbi tereștri. La 15 septembrie, Cassini a intrat în atmosfera uriașei planete Saturn și a fost distrusă. Dar, a reușit să trimită datele culese pe Pământ.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…