Acasă Extern Dispute între Japonia și China

Dispute între Japonia și China

 

Insulele nelocuite din Marea Chinei de Est sunt o sursă de tensiuni frecvente între China și Japonia.

Japonia a convocat ambasadorul chinez la Tokyo, după ce o fregată chineză a navigat lângă insulele disputate din Marea Chinei de Est.

Un submarin străin a fost, de asemenea, reperat în apropierea insulelor miercuri și joi, deși naționalitatea sa nu era clară, a declarat Armata Japoniei.

Japonia controlează insulele nelocuite de Senkaku, care sunt numite de China Insulele Diaoyu.

Insulele mici sunt un punct de de tensiune între cele două țări. Acestea sunt apreciate datorită faptului că se află aproape de liniile principalei de transport maritim și oferă bogate terenuri de pescuit, pe lângă potențialele rezerve de petrol și gaze.

China trimite în mod regulat navele de coastă în apropierea insulelor, dar trimiterea unei fregate și eventual a unui submarin sugerează că Beijingul devine din ce în ce mai afirmativ în ceea ce privește intențiile sale.

Japonia a declarat că nava de război a intrat, astăzi, în apele din jurul insulelor și un submarin a fost de asemenea detectat în zonă, deși nici unul nu a intrat pe teritoriul japonez.

Conform convențiilor ONU, zonele maritime  învecinate sunt o fâșie de apă lângă apele teritoriale ale unei țări, unde care țara poate exercita un control limitat.

Japonia a declarat că a convocat ambasadorul Chinei și „a emis un protest exprimând îngrijorări serioase”.

Între timp, purtătorul de cuvânt al ministrului chinez de Externe, Lu Kang, a declarat că China a desfășurat „supravegherea activităților părții japoneze” și a declarat că insulele aparțineau Chinei.

Relațiile dintre Japonia și China s-au deteriorat în anul 2012, după ce Japonia a cumpărat insulele disputate de la un proprietar privat.

În ultimii ani, China a trimis un număr din ce în ce mai mare de nave către insule, ceea ce este văzut ca o încercare de a testa hotărârea Japoniei de a se apăra.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…