Acasă Extern Donald Trump amână aplicarea acordului comercial cu Coreea de Sud

Donald Trump amână aplicarea acordului comercial cu Coreea de Sud

Președintele american, Donald Trump, a declarat joi că menține acordul comercial încheiat săptămâna aceasta cu Coreea de Sud până după încheierea unei înțelegeri cu Coreea de Nord asupra denuclearizării, a relatat Reuters.

„Pot să-l aștept până după încheierea unei înțelegeri cu Coreea de Nord”, a spus Trump într-un discurs. „Știi de ce? Pentru că este o carte foarte puternică. Și vreau să mă asigur că toată lumea este tratată corect „, a adăugat el.

Înalți oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea în mod privat că Seulul este legătura slabă din alianța SUA-Japonia-Coreea de Sud și mai trebuie așteptat până la încheierea unui acord cu Coreea de Nord.

Trump a fost de acord în această lună să accepte o invitație pentru a se întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong-un. Oficialii sud-coreeni au declarat că întâlnirea va avea loc până la sfârșitul lunii mai, după un summit inter-coreean în luna aprilie. „Ne îndreptăm foarte bine spre Coreea de Nord. Vom vedea ce se întâmplă. Cu siguranță retorica sa calmat puțin, „a spus Trump la o conferință în Ohio.

Statele Unite și Coreea de Sud au convenit la începutul acestei săptămâni să-și revizuiască acordul comercial liber de șase ani, încheind un acord pentru a descuraja devalorizarea monedei curente sud-coreene și acces sporit pentru producătorii de automobile din SUA și producătorii de medicamente pe piața sud-coreeană, eliminarea  tarifului de 25% la importurile de oțel din Coreea de Sud în schimbul unor cote care vor reduce în mod efectiv importurile de oțel coreene din SUA cu aproximativ 30%. Fără acordul în vigoare, tarifele vor intra în vigoare în 1 mai.

O declarație a ministrului comerțului american Robert Lighthizer și a ministrului comerțului sud-coreean, Hyun Chong Kim, a descris schimbarea comerțului liber KORUS ca un „acord în principiu privind termenii generali”, în timp ce detaliile urmează să fie finalizate.

Trezoreria SUA și Ministerul de Strategie și Finanțe din Coreea de Sud finalizează termenii valutari, au afirmat ei.

Schimbările comerciale, care păstrează relația comercială dintre SUA și Coreea de Sud într-un moment critic pentru Seul, nu necesită aprobarea Congresului, dar sunt supuse unei perioade de 60 de zile de consultare cu la Seul.

Casa Albă a declarat că cele două părți au ajuns, în principiu, la „un nou nou acord KORUS” și trebuia ca președintele Trump să decidă când îl finalizează.

„Președintele, ținând cont de toate considerentele relevante – inclusiv negocierile cu Coreea de Nord – va hotărî cel mai bun moment pentru a semna un acord final în numele Statelor Unite”, a declarat secretarul general adjunct biroului de presă Raj Shah.

Ministrul comerțului, industriei și energiei din Coreea de Sud, Paik Un-kyu, a declarat, în paralel cu o conferință de presă la Seul, că ministerul încearcă să-și dea seama de intenția reală a remarcii lui Donald Trump, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului comerțului.

„În ceea ce privește programul de negociere, ar trebui să revizuim în mod legal termenii și să finalizăm un proiect … Atât Coreea de Sud, cât și Statele Unite au propriile proceduri interne, deci nu suntem într-o etapă de semnare, deoarece aceste proceduri necesită timp”, a spus oficialul.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…