Acasă Extern Egipt: Campanie prezidențială cu oponenți  eliminați

Egipt: Campanie prezidențială cu oponenți  eliminați

Realegerea actualului președinte al Egiptului, Abdel Fatah al-Sisi, pare asigurată, dar sprijinul său popular este dezactivat.

În luna decembrie, o campanie pro Sisi a raportat că a adunat mai mult de 12 milioane de semnături din partea cetățenilor, cerând lui Sisi să candideze pentru al doilea mandat. Cu toate acestea, un canal de știri egiptean a difuzat recent imagini ale persoanelor care au fost plătite pentru semnarea petiției, în timp ce un director din regiunea Deltei Nilului a fost cercetat după ce a postat un mesaj prin care dezvălui acest lucru.

În cursul unei vizite, săptămâna trecută, la sediul de campanie electorală a președintelui SISI, jurnaliștii de la The Guardian au găsit un singur membru al personalului care se afla lângă un teanc mare de petiții nesemnate.

Sloganurile folosite în campania Pro Sisi sunt: ”Trebuie să ne purificăm țara de terorism. Pentru ca noi să putem continua să facem pionierat. Așa putem scăpa de corupție. ”

Anunțul lui Sisi privind candidatura pentru un al doilea mandat a fost făcut în cadrul unei conferințe care a durat trei zile, intitulată „Povestea unei națiuni”, prin care și-a făcut cunoscute realizările.

Abdel Fatah al-Sisi a ajuns la putere după o lovitură de stat militară, în 2013, și o campanie agresivă de cult al personalității înainte de a câștiga alegerile din 2014 cu 97% din voturi.

Pe parcursul campaniei electorale din 2014, Sisi a promis stabilitate și prosperitate economică pentru egipteni.

Dar, cei patru ani de mandat în funcția de președinte al țării sunt marcați de o suprimare constantă și uneori sângeroasă a oricărei opoziții. Activitatea societății civile este foarte restrânsă, Egiptul fiind numit de grupul pentru libertatea presei „Reporteri fără frontiere” „una dintre cele mai mari închisori din lume pentru jurnaliști”.

Guvernul egiptean a acceptat un împrumut de urgență de la FMI la sfârșitul anului 2016 pentru a preveni o criză economică accentuată, însă costurile de trai au crescut foarte mult pentru egipteanul din clasa medie.

Un sondaj realizat în 2016 de Centrul egiptean de cercetare a opiniei publice a constatat că popularitatea lui Sisi a scăzut după 28 de luni în funcție de la 82% la 68%.

Președintele Sisi nu are contracandidați în alegerile prezidențiale.

Fostul șef al armatei, Sami Anan, considerat unul dintre puținele provocări serioase pentru președinție, a fost reținut, marți, la Cairo după ce și-a anunțat intenția de a candida.

Anwar el Sadat, nepotul fostului lider egiptean, a declarat, săptămâna trecută, că nu va candida pentru președinția țării, spunând că este o atmosferă care interzice „posibilitatea unei concurențe cinstite”. El l-a criticat pe Sisi pentru colectarea semnăturilor de susținere de la angajații guvernamentali înainte de începerea procesului de nominalizare a candidaturii, o practică pe care a spus că încalcă regulile electorale.

Sisi a primit recent avizele de la mai mult de 500 din cei 596 de parlamentari, chiar înainte de a-și declara oficial intenția de a candida pentru un al doilea mandat.

După arestarea lui Sami Anan, singurul candidat cu potențial de a-l învinge pe Sisi este deputatul de dreapta Mortada Mansour, care trebuie să obțină 25 000 de semnături din partea a cel puțin 15 guvernatori egipteni pentru a intra în cursă.

 

 

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…