Acasă Cultură Liniștea dinaintea furtunii

Liniștea dinaintea furtunii

Președintele american Donald Trump intenționează să abandoneze acordul nuclear cu Iranul, conform informațiilor mass-media din SUA.

O decizie în acestă privință este așteptată până pe 15 octombrie. Congresul urmează să hotărască dacă va impune noi sancțiuni economice Iranului.

Opoziția față de acord încheiat de Statele Unite cu Iranul, în timpul administrației Obama. A fost o parte importantă a campaniei, de anul trecut, a lui Donald Trump.

Joi, președintele american s-a întâlnit cu liderii militari și a afirmat că este ”liniștea dinaintea furtunii”, dar a refuzat să dea detalii suplimentare. Când reporterii a insistat să spună despre ce ”furtună” e vorba, Donald Trump a spus doar: „Veți afla.”

Au existat speculații potrivit cărora comentariile sale s-ar putea referi la tensiuni sporite cu Coreea de Nord, dar New York Times susține că „persoane care au fost informate în legătură cu această chestiune” cred că este vorba de Iran.

Ce se întâmplă în continuare?

Presa americană declară că președintele va anunța joia viitoare că nu va certifica acordul cu iranul pe motiv că nu servește intereselor de securitate ale Statelor Unite. Unii dintre consilierii de vârf, cum este secretarul apărării, James Mattis, par să sprijine acordul.

Președinția american trebuie să certifice acordul la fiecare 90 de zile. Donald Trump a făcut acest lucru deja de două ori.

Dacă de data aceasta îl va respinge, Congresul va avea la dispoziție 60 de zile pentru a decide dacă va revizui sancțiuni asupra Iranului. Informațiile din mass-media americană sugerează că SUA va părăsi acordul.

Ce se va întâmpla cu acordul nuclear din Iran?

Declarația făcută de președintele Trump cu privire la acest subiect: „Regimul iranian susține terorismul și exportă violență și haos în Orientul Mijlociu. „De aceea, trebuie să punem capăt agresiunii și ambițiilor nucleare ale Iranului. Veți auzi foarte repede despre Iran”.

Ca răspuns, șeful programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi, a declarat presei iraniene că acordul nu este renegociabil. El a sugerat că acordul ar putea fi salvat dacă ceilalți parteneri – Franța, Germania, China, Rusia și Marea Britanie își păstrează poziția. Dacă nu, a spus el, acordul va cădea cu siguranță.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…