Acasă Extern Lopez Obrador,  care a spus că „îl va pune la punct” pe Trump, a câştigat alegerile prezidenţiale din Mexic

Lopez Obrador,  care a spus că „îl va pune la punct” pe Trump, a câştigat alegerile prezidenţiale din Mexic

Politicianul populist antisistem Andres Manuel Lopez Obrador a câştigat scrutinul prezidenţial din Mexic, obţinând aproximativ 53% din voturi, conform unei numărători efectuate de autorităţile electorale mexicane, informează  BBC.

Politicianul populist Andres Manuel Lopez Obrador, 64 de ani, fost primar al capitalei, Ciudad de Mexico, a promis în timpul campaniei ca va „transforma” Mexicul, afirmând că va reduce inegalitatea, va combate corupţia şi va lupta împotriva cartelurilor de droguri.

Totodată, Lopez Obrador a declarat că „îl va pune la punct” pe preşedintele american Donald Trump, va renegocia dur Acordul nord-american de Comerţ Liber (NAFTA) şi va chema SUA să dea socoteală la ONU în cazul în care preşedintele Trump va construi zidul de la frontiera de sud a Statelor Unite.

O numărătoare rapidă efectuată de autorităţile electorale mexicane a indicat că Lopez Obrador ar urma să obţină aproximativ 53% din voturi, aproape dublu faţă de următorul clasat, informează site-ul postului BBC.

Lopez Obrador, susţinut de Mişcarea Regenerării Naţionale de stânga, antistem şi Alianţa Juntos Haremos Historia, a obţinut între 46,8 şi 59 % din voturi, cu peste 20% mai mult decât al doilea clasat, arată sondaje efectuate la ieşirea de la urne, conform Reuters.

Principalii contracandidaţi ai lui Lopez Obrador, Ricardo Anaya, reprezentând Partidul Acţiunii Naţionale (PAN, conservator), şi José Antonio Meade, din partea Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI, centru), au recunoscut victoria politicianului populist la scurt timp după închiderea urnelor.

Sondajele indică o victorie majoră pentru formaţiunea lui Lopez Obrador, Mişcarea Regenerării Naţionale (MORENA, stânga/populism), şi în alegerile regionale şi legislative.

Un sondaj efectuat la ieşirea de la urne de Consulta Mitofsky pentru postul Televisa preconizează MORENA va câştiga alegerile pentru funcţia de guvernator în patru din cele opt state federale ale Mexicului.

Alianţa Juntos Haremos Historia, din care face parte şi formaţiunea lui Lopez Obrador, ar putea obţine majoritatea în cele două camere ale Congresului mexican, indică sondajul realizat de Consulta Mitofsky.

Sondajele mai preconizează rezultate foarte slabe pentru formaţiunea de guvernământ, Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI, centru), care a dominat scena politică mexicană în ultimii aproape 100 de ani.

În primele declaraţii după alegeri, López Obrador a declarat că eradicarea corupţiei şi impunităţii va fi misiunea principală a administraţiei sale. Politicianul a mai afirmat că va căuta să lege relaţii „de prietenie şi cooperare” cu Statele Unite.

Președintele amwerican Donald Trump l-a felicitat pe López Obrador pentru succesul înregistrat în scrutinul prezidenţial din Mexic

Preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe Andres Manuel Lopez Obrador, care conform unei numărători rapide a autorităţilor electorale mexicane a câştigat scrutinul prezidenţial din Mexic, informează The Associated Press.

Relaţiile între cele două ţări vecine s-au înrăutăţit după alegerea lui Donald Trump care a adoptat un ton dur faţă de Mexic în ceea ce priveşte comerţul şi imigraţia.

La scurt timp după închiderea urnelor, Trump l-a felicitat pe López Obrador „care a devenit următorul preşedinte al Mexicului”.

„Aştept cu mare nerăbdare să colaborez cu el. Există multe lucruri de făcut care vor aduce beneficii atât Statelor Unite, cât şi Mexicului!”, a adăugat liderul de la Casa Albă într-un mesaj pe Twitter.

La rândul său, în primele sale declaraţii după alegeri, López Obrador a declarat că va căuta să aibă relaţii „de prietenie şi cooperare” cu Statele Unite.

În cursul campaniei electorale din Mexic, politicianul populist antisistem Lopez Obrador, a afirmat că „îl va pune la punct” pe preşedintele american Donald Trump, va renegocia dur Acordul nord-american de Comerţ Liber (NAFTA) şi va chema SUA să dea socoteală la ONU în cazul în care preşedintele Trump va construi zidul de la frontiera de sud a Statelor Unite.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…