Acasă Extern Marea Britanie ar putea rămâne pe termen nedefinit în uniunea vamală UE

Marea Britanie ar putea rămâne pe termen nedefinit în uniunea vamală UE

Proiectul Acord pe tema Brexit riscă să genereze menţinerea Marii Britanii în zona vamală a Uniunii Europene pe termen nedeterminat, arată raportul de evaluare juridică pe care Guvernul Theresa May a fost obligat să îl prezinte la cererea Parlamentului, informează cotidianul The Guardian.

Acordul Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării reinstituirii controalelor vamale la frontiera cu Irlanda.

Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în „serii de negocieri repetate” în următorii ani, se arată în raportul de evaluare juridică.

Consilierul juridic guvernamental Geoffrey Cox a admis că un astfel de protocol riscă să aibă „durată nedeterminată” chiar dacă negocierile dintre Londra şi Bruxelles vor eşua la un moment dat.

„În legislaţia internaţională, protocolul poate să aibă durată nedeterminată până când este înlocuit de alt aranjament legal”, se arată în raportul de evaluare.

Guvernul Theresa May a fost găsit vinovat, marţi seară, de sfidarea Parlamentului prin refuzul de prezentare a raportului juridic de evaluare a proiectului de Acord Brexit.

Camera Comunelor a aprobat marţi seară un proiect de moţiune elaborat de şase partide de opoziţie prin care Guvernul este obligat să prezinte în întregime raportul de evaluare juridică a Acordului dintre Londra şi Bruxelles pe tema Brexit. Moţiunea a fost adoptată cu 311 voturi pentru şi 293 împotrivă.

Ca reacţie, Guvernul Theresa May a publicat miercuri raportul. Downing Street refuzase până acum să prezinte în întregime raportul juridic de evaluare a Acordului Brexit.

Acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexit va fi supus aprobării Parlamentului britanic pe 11 decembrie.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici.

Cel puţin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obţină adoptarea acordului negociat cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…