Acasă Extern Ministrul Meleșcanu are întâlniri importante la sesiunea ONU 2018

Ministrul Meleșcanu are întâlniri importante la sesiunea ONU 2018

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, participă în perioada 25 septembrie – 1 octombrie, ca membru al delegaţiei României condusă de preşedintele Klaus Iohannis, la dezbaterile generale ale celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU care vor avea loc la sediul organizaţiei, din New York.

Participarea delegaţiei României la actuala sesiune a Adunării Generale (AG) confirmă sprijinul acordat de ţara noastră diplomaţiei multilaterale în cadrul ONU şi dorinţa de a consolida contribuţia României la activităţile organizaţiei.

Una dintre priorităţile delegaţiei țării noastre este continuarea demersurilor de promovare a candidaturii pentru alegerea României ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU la alegerile care vor avea loc în luna iunie 2019.

Programul ministrului Teodor Meleșcanu la sesiunea AG include participarea la o serie de reuniuni multilaterale sub egida ONU sau a altor formate de cooperare internaţională, precum şi întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre ale organizației.

Teodor Meleșcanu va participa la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, la dineul transatlantic organizat de Secretarul de stat al SUA, la reuniunea ministerială organizată de UE pe tema crizei din Siria şi la reuniunea ministerială a Iniţiativei Central-Europene.

De asemenea, ministrul Meleșcanu va participa la micul dejun cvadrilateral consacrat problematicii regionale alături de omologi din Bulgaria, Croaţia şi Grecia, în cadrul căruia vor fi abordate evoluţiile politice din Balcanii de Vest.

În cadrul schimbului de opinii între statele Iniţiativei Central Europene, Teodor Meleșcanu va participa la dejunul de lucru organizat de Croaţia, preşedinte-în-exerciţiu al acestui format de cooperare, și va avea o întrevedere cu omologul său din Ungaria. O atenţie specială fiind acordată proiectelor de cooperare viitoare între statele participante.

Ministrul Meleșcanu se va întâlni cu Secretarul general al Consiliului de Cooperare a Golfului şi cu omologi din Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar pentru a discuta despre cooperarea României cu statele din zona Golfului. Şeful diplomaţiei române va pleda pentru valorificarea amplă a oportunităţilor de cooperare economică dintre România şi ţările respective, pornind de la potenţialul economiei româneşti şi de la experienţa mediilor de afaceri din zona Golfului.

Importanța pe care o acordă România regiunii Mării Caspice este reflectată de realizarea unor întrevederi bilaterale ale ministrului Meleşcanu cu omologi din Azerbaidjan, Armenia şi Iran.

Ministrul Teodor Meleșcanu va prezida reuniunea organizată în comun de România şi Comunitatea Democraţiilor cu tema „Tineretul şi rezilienţa democratică”, în perspectiva preluării de către ţara noastră a preşedinţiei acestui format de cooperare internaţională în septembrie 2019.

În cadrul cooperării francofone, Meleşcanu va fi gazda unei acţiuni cu tema „Schimbările climatice şi securitatea”, unde vor participa omologi din ţări africane francofone.

Un dejun de lucru va fi oferit de șeful diplomației române  omologilor din state ale regiunii Asia-Pacific. Ministrul Meleșcanu va participa şi la acţiunea protocolară organizată de preşedintele Comisiei Uniunii Africane pentru promovarea candidaturii ministrului de Externe al Rwandei, Louise Mushikiwabo, la funcţia de Secretar general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

Ministrul Meleșcanu va prezida ședința Comisiei pentru Consolidarea Păcii, pe 1 octombrie – România deține președinția 2018 a acestui organism al ONU, cu atribuţii în domeniul realizării unei păci durabile în ţări aflate în situaţii postconflict.

Unul dintre obiectivele participării ministrului Teodor Meleșcanu la sesiunea Adunării Generale a ONU este şi realizarea unui dialog cu state cu care România a avut în mod tradiţional relaţii bune: Sri Lanka, Columbia, Palestina, Republica Capului Verde, Andorra şi Lesotho.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…