Acasă Extern Moscova cere Londrei acces la agentul chimic

Moscova cere Londrei acces la agentul chimic

Rusia va răspunde cerinței britanice de a furniza răspunsuri cu privire la agentul chimic cu care a fost otrăvit  fostul spion dublu Serghei Skripal numai dacă i se va permite să analizeze substanța, a declarat marți ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Premierul britanic Theresa May a declarat că este foarte probabil ca Moscova să fie responsabilă pentru otrăvirea lui Skripal și a fiicei sale folosind un agent chimic militar care face parte din grupul de agenți chimici  Novichok dezvoltat de armata sovietică.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că guvernul britanic este obligat să furnizeze Moscovei acces la substanță deoarece Marea Britanie și Rusia au semnat Convenția privind Armele Chimice.

Dar Londra a refuzat până acum să ofere Moscovei acces la substanță și la alte materiale legate de cazul otrăvirii, a spus ministrul Lavrov.

„Cu privire la aceste cereri absolut legitime … am primit un răspuns prin care ne-au fost respinse cererile legitime”, a spus Lavrov.

Marea Britanie trebuie să își îndeplinească obligațiile internaționale în cadrul Convenției privind Armele Chimice, înainte ca Rusia să răspundă cererii sale, a spus ministrul Serghei Lavrov.

„În general, vorbind de maniere, trebuie să ne amintim că epoca colonialismului aparține trecutului”, a spus el, comentând despre ultimatumul lui premierului britanic Theresa May prin care a cerut Moscovei explicații privind agentul chimic până la sfârșitul zilei de marți.

Ministrul Lavrov a declarat că Marea Britanie manipulează informațiile privind otrăvirea lui Skripal la fel ca în cazul fostului agent KGB Alexander Litvinenko, care a murit în 2006 la Londra după ce a consumat ceai verde cu poloniu-210 radioactiv. Marea Britanie a afirmat că statul rus se afla în spatele uciderii lui Litvinenko. Moscova a negat implicarea.

„Am început să cooperăm cu investigația (cu privire la cazul lui Litvinenko), dar a fost clasificat și ni s-a spus că nu ne pot fi furnizate toate informațiile „, a adăugat Lavrov.

„Acum totul începe în același mod: nu ne este dat nimic ca raspuns la cererea noastră”, a spus Lavrov.

Ministrul rus de Externe a declarat că Rusia nu are nici o legătură cu otrăvirea lui Skripal și este gata să colaboreze cu autoritățile britanice în conformitate cu Convenția privind Armele Chimice.

„Am făcut deja o declarație că acest lucru este un nonsens … Nu avem nicio legătură cu aceasta”, a spus Lavrov despre acuzațiile britanice de implicare a Rusiei.

 

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò – apel pentru formarea unei alianțe antiglobaliste la nivelul întregii lumi împotriva ”Marii Resetări Mondiale”

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, un veritabil avertizor de integritate al Sf. Scaun și ad…