Acasă Tehnologie NASA a lansat sonda Parker într-o misiune spre Soare

NASA a lansat sonda Parker într-o misiune spre Soare

Sonda Parker a NASA, cel mai rapid obiect fabricat de om, care are ca misiune traversarea atmosferei Soarelui şi descoperirea secretelor furtunilor solare, a fost lansată cu succes duminică, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, SUA, potrivit Reuters.

Sonda a fost lansată la bordul unei rachete Delta IV Heavy, duminică, la ora 07.31 GMT.

Lansarea a fost prevăzută iniţial pentru sâmbătă, dar a fost amânată din cauza unor probleme tehnice apărute cu puţin timp înainte de decolarea rachetei.

La o oră de la lansare, sonda s-a separat de rachetă, pentru a-şi continua odiseea spaţială.

Sonada Parker este de mărimea unui automobil, a costat 1,5 miliarde de dolari, fiind prima realizare umană care are ca scop traversarea coroanei solare, o parte din atmosfera Soarelui, care este de 300 de ori mai caldă decât suprafaţa acestei stele.

Sonda are la bord instrumente ştiinţifice capabile să reziste unor temperaturi de aproape 1.400 de grade Celsius. Acewsta ar trebui să treacă la o distanţă de aproximativ 6,2 milioane de kilometri de suprafaţa Soarelui  şi să traverseze de 24 de ori coroana solară în timpul misiunii sale care va dura şapte ani.

Specialiştii încearcă să înţeleagă de ce coroana este atât de caldă faţă de suprafaţa Soarelui şi motivul pentru care particulele energetice produc furtuni electromagnetice care pot perturba activitatea reţelei electrice de pe Terra. Sonda Parker ar trebui să îi ajute pe specialişti să prevadă momentul în care o astfel de perturbare ar avea loc.

Sonada Parker este singurul vehicul spaţial al NASA care poartă numele unui om de ştiinţă în viaţă, astrofizicianul Eugene Parker, în vârstă de 91 de ani. Acesta a fost primul care a dezvoltat teoria vânturilor solare supersonice, în 1958.

Instrumentele de la bordul sondei – obiectul cel mai rapid construit vreodată, având o viteză de 700.000 de kilometri pe oră – trebuie să măsoare, printre altele, particulele de înaltă energie şi fluctuaţiile magnetice şi să facă fotografii ale coroanei solare.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…