Acasă Extern Coaliția statelor din Golf a lansat un atac asupra milițiilor Houthi

Coaliția statelor din Golf a lansat un atac asupra milițiilor Houthi

Coaliția statelor din Golf condusă de Arabia Saudiă a lansat, miercuri, un atac asupra Hodeidah, principalul port din Yemen, în cea mai mare bătălie a unui război care durează de trei ani între o alianță a statelor arabe și milițiilor Houthi aliniată Iranului.

Coaliția saudită a lovit fortificațiile milițiilor Houthi care susțin operațiunile de la sol ale trupelor yemenite aflate la sudul celui mai mare port al țării Hodeidah, a declarat guvernul yemenit aflat în exil – recunoscut la nivel internațional.

Operațiunea „Victoria de Aur” a început după expirarea unui termen stabilit de Emiratele Arabe Unite (EAU) pentru Houthi, care controlează capitala Sanaa și principalele zone populate din Yemen, de a  renunța la unicul port aflat sub controlul lor.

Portul Hodeidah de la Marea Roșie este o linie de salvare pentru Yemen, aici ajungând 80% din bunurile de consum, o țară despre care Națiunile Unite spun că se luptă cu cea mai gravă criză umanitară din lume. Aproximativ 8,4 milioane de persoane din Yemen se confruntă cu condiții de pre-foamete, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Liderul milițiilor Houthi, Mohammed Ali Al-Houthi, a amenințat cu atacuri asupra petrolierelor de-a lungul liniei strategice de transport maritim și a avertizat coaliția saudită susținută de Vest să nu atace portul. Într-o declarație pe Twitter liderul Houthi a spus că forțele sale au lovit o barjă a coaliție.

Houthi-run Al Masirah TV a relatat două rachete au lovit barja, dar nu a existat nici o confirmare imediată din partea coaliției.

Organizația Națiunilor Unite încercă să oblige părțile angajate în conflict să ajungă la o înțelegere care să evite un atac asupra portului Hodeidah, de teamă că va fi împiedicat în continuare accesul Yemenului la hrană, combustibil și medicamente pentru milioane de oameni care se confruntă cu boli, inclusiv o epidemie de holeră.

Estimările arată că în zonă locuiesc 600.000 de persoane, iar într-un scenariu negativ, o bătălie ar putea costa până la 250.000 de vieți, precum și întreruperea ajutorului și a altor provizii pentru milioane de oameni, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al ICRC, Marie-Claire Feghali, a declarat că asaltul „ar putea exacerba o situație umanitară deja catastrofică îin Yemen”, unde rețelele de apă și de electricitate sunt vitale pentru supraviețuirea populației civile.

Este primul asalt al coaliției statelor din Golf asupra portului yemenit, scopul fiind de a limita acțiunile războinice ale milițiilori Houthi prin tăierea liniilor de aprovizionare  pentru a-i forța să vină la masa negocierilor.

Unele forțe yemenite – formate din separatiștii sudici, unitățile locale din câmpia litorală a Mării Roșii și un batalion condus de un nepot al fostului președinte saudit Ali Abdullah Saleh – luptă alături de trupele din Emirate și sudaneze.

Punct de cotitură

Coaliația statelor din Golf a intervenit în Yemen pentru a restabili la putere guvernul președintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi și a contracara ceea ce consideră Riadul și Abu Dhabi drept scopurile expansioniste ale Iranului, dușmanului lor șiit.

„Eliberarea portului este începutul căderii milițiilor Houthi și va asigura transportul maritim în strâmtoarea Bab al-Mandab și va tăia mâinile Iranului, care a înecat în sânge Yemenul prin armele furnizate de ei” a declarat guvernul yemenit exilat într-un comunicat transmis de mass-media yemenită de stat.

Gruparea Houthi neagă că este pion al Iranului și spune că revolta lor are drept obiectiv anticorupția și apărarea Yemenului de invadatori.

Yemenul se află lângă punctul sudic al Mării Roșii, una dintre cele mai importante rute comerciale din lume pentru petrolierele care trec pe lângă țărmurile Yemenului, în timp ce se îndreaptă din Orientul Mijlociu prin Canalul Suez către Europa.

EAU a declarat că forțele coaliției intenționează să mențină portul operațional, dar a avertizat că Houthi ar putea să saboteze infrastructura și să pună mine terestre și maritime în timp ce se retrag.

Reem al-Hashimy, ministrul de stat pentru cooperare internațională din EAU, a declarat că, în cazul în care gruparea Houthi va fi izgonită din port, coaliția va putea efectua controale care vizează armele cu care este aprvizionată gruparea, îmbunătățind totodată fluxul de mărfuri și ajutorul umanitar în Yemen.

Riadul spune că gruparea Houthi utilizează portul pentru a efectua contrabandă cu arme din Iran, inclusiv cu rachete care au vizat orașe din Arabia Saudită.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…