Acasă Extern Neliniștea Kosovo: un nou război balcanic?

Neliniștea Kosovo: un nou război balcanic?

Departamentul de Stat al SUA a alertat cetățenii americani cu privire la riscul sporit de atacuri teroriste în Kosovo, în special în timpul sărbătorilor de Paști avertizându-i să „fie prudenți de sărbătorile și evenimentele organizate în jurul sărbătorilor catolice și ortodoxe de Paști”, a relatat Sputnik.

Avertismentul a urmat arestării, luni, a lui Marko Djuric, directorul biroului guvernului sârb din Kosovo, care a intensificat tensiunile dintre Kosovo și Serbia.

Simultan, premierul auto-proclamat al Republicii Kosovo, Ramush Haradinaj, a atacat dorința sârbilor kosovari de a stabili o asociație a comunităților dominate de sârbi în Kosovo, avertizând că vor urma arestări dacă ar încerca să facă acest lucru.

Într-un interviu acordat Sputnik, fostul șef al serviciului militar sârb, Momir Stojanovic, a spus că nu se întâmplă nimic în Kosovo fără să fie aprobat de Washington. El a menționat diferențele personale dintre Haradinaj și președintele kosovar Hashim Thaci.

„Haradinaj este un militar și, ca atare, poate fi o amenințare la adresa securității. Thaci este o persoană rece, chiar dacă este și el extremist „, a spus Stojanovic.

El a adăugat că Serbia ar trebui să apeleze la comunitatea internațională pentru a forța pe Pristina să-și înceteze retorica belicoasă și să reia dialogul.

Întrebat unde se află principala amenințare la adresa păcii în Kosovo, Stojanovic a spus că forțele de securitate din Kosovo pe care Pristina dorește să le transforme în armată deplină, are un arsenal impresionant de arme moderne și acces la bazele KFOR.

„Forța de Securitate a Kosovo formată din 4 000 de oameni înscriși și 2.500 de rezerviști este desfășurată de-a lungul întregii granițe a țării. Cu toate acestea, experții consideră că, în caz de criză, „celulele de adormite” ale Armatei de Eliberare a Kosovo ar putea să facă uz de numeroasele depozite de arme care au existat în republică încă din timpul operațiunii lor  teroriste din anii 1990 „, a spus Stojanovic.

El a adăugat că, potrivit diferitelor estimări, etnicii albanezi care trăiesc în Balcani ar putea realiza o forță armată de 44.000 de bărbați înarmați în Kosovo, Macedonia, Muntenegru și nordul Greciei.

Stojanovic consideră că Statele Unite folosesc dorința etnicilor albanezi pentru Albania Mare, care ar uni toți albanezii într-un singur stat, ca un cal troian pentru a servi agenda politică a Washingtonului în regiune.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…