Acasă Extern Noua tactică a Australiei în Marea Chinei de Sud

Noua tactică a Australiei în Marea Chinei de Sud

Australia subliniază puterea legii internaționale în Marea Chinei de Sud.

Ministrul australian de externe, Julie Bishop, a vorbit marți despre rolul dreptului internațional în soluționarea conflictelor regionale  pentru a susține eforturile Australiei de a construi o coaliție împotriva asertivității chineze, a relatat Reuters.

Julie Bishop a susținut un discurs înaintea  întâlnirii Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) din Sydney, în care a afirmat că legea internațională va stabiliza o regiune tensionată de pretențiile rivale în Marea Chinei de Sud, fără a pomeni numele Chinei.

„Legea este bazată pe reguli și este destinat să reglementeze comportamentul și rivalitățile dintre state și să asigure țările de o concurență corectă și într-un mod care să nu amenințe pe alții sau să destabilizeze regiunea sau lumea”, a spus Bishop.

„Legea internațională pune limite asupra măsurii în care țările își folosesc puterea economică sau militară pentru a impune acorduri incorecte asupra națiunilor mai puțin puternice”.

China pretinde cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, o importantă cale comercială despre care se crede că are rezerve mari de petrol și gaze naturale, construind insule artificiale pe recife, unele cu porturi și aeroporturi.

Brunei, Malaezia, Vietnam, Filipine sunt state membre ale ASEAN, iar Taiwanul are, de asemenea, creanțe în Marea Chinei de Sud.

Australia, un aliat solidar al SUA, fără nicio pretenție în Marea Chinei de Sud, și-a menținut de mult neutralitatea în litigiu pentru a proteja relațiile economice cu China.

Comentariul ministrului Bishop subliniază noua tactică a Australiei în relațiile cu China.

„Australia încearcă să arate la ASEAN că China este un spărgător de reguli și ar fi mai bine pentru toată lumea să se respecte legile internaționale”, a spus Nick Bisley, profesor de relații internaționale la Universitatea Melbourne La Trobe.

„Dacă va avea acest discurs la ASEAN, poziția Australiei se va întări considerabil”. A spus profesorul Bisley.

ASEAN și China au început discuțiile în luna august pentru a elabora un cod de conduită pentru Marea Chinei de Sud, deși o înțelegere este puțin probabilă înainte de 2019, a declarat ministrul Apărării din Singapore, Ng Eng Hen, în luna februarie.

Problema Mării Chinei de Sud este menită să domine agenda neoficială a unei întâlniri speciale de trei zile a țărilor ASEAN și a Australiei începând de vineri.

În mod oficial, summitul se va concentra pe promovarea unor legături economice mai strânse între cei zece membri ASEAN și Australia și contracararea amenințării militanților islamici care se întorc în regiune din Orientul Mijlociu.

Liderul din Myanmar, Aung San Suu Kyi, este așteptată în Sydney, unde va purta discuții bilaterale cu premierul Malcolm Turnbull, care va condamna public regimul din Myanmar pentru moartea și expulzarea a mii de musulmani rohingya din statul Rakhine din Myanmar în ultimele luni.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…