Acasă Extern Prima repatriere din Guantanamo sub Trump

Prima repatriere din Guantanamo sub Trump

Statele Unite pregătesc prima repatriere, sub administrația Trump, a unui deținut de la centrul de detenție din Guantanamo Bay în Arabia Saudită, au declarat luni surse militare americane pentru Reuters.

Transferul lui  Ahmed Muhammed Haza al-Darbi, în vârstă de 43 de ani, a devenit eligibil în luna februarie, dar nu a fost repatriat, așa cum permit condițiile acordului de negociere a lui Al-Darbi din 2014.

Armata americană a spus în acel moment că așteaptă asigurări din partea guvernului Arabiei Saudite de a pregăti preluarea acestuia.

Luni, Pentagonul a sugerat că procesul a revenit pe drumul cel bun. Comandantul marinei, Sarah Higgins, purtătorul de cuvânt, a declarat că Departamentul Apărării „analizează informațiile primite din Arabia Saudită cu privire la transferul lui Al-Darbi”.

„Procesul de transfer este în plină desfășurare”, a spus Higgins. „Nu mai am informații suplimentare despre durata transferului”, a informat Reuters.

Transferul lui Al-Darbi ar reduce numărul prizonierilor de la centrul de detenție din Cuba la 40 de persoane din 41.

Închisoarea Guantanamo a fost deschisă de către președintele republican George W. Bush pentru a reține suspecții de terorism capturați în străinătate după atacurile din 11 septembrie 2001 a ajuns să simbolizeze practicile dure de detenție care au adus Statelor Unite acuzații de tortură.

Oficialii americani nu au exclus creșterea numărului deținuților din Guantanamo și au recunoscut că au probleme de repatriere a membrilor ISIS care sunt deținuți de forțele susținute de SUA în Siria, creând posibilitatea ca închisoarea Guantanamo să devină o opțiune viabilă în viitor.

Vestea privind repatriere lui  Al-Darbi a venit înainte de o vizita la Washington a prințului MohammedbBin Salman, prima sa vizită în Statele Unite ca moștenitor al casei regale saudite.

Prințul Mohammed urmează să se întâlnească cu președintele Trump la Casa Albă marți, într-o vizită de la care se așteaptă ca ambele țări să sublinieze în mod public legăturile puternice de securitate, chiar dacă aceste legături intră sub control în cadrul Congresului.

Mesaj de speranță

Al-Darbi a devenit eligibil pentru repatriere în conformitate cu acordul făcut pentru el în 2014, în care a recunoscut rolul său într-un atac împotriva unui tanc petrolier sub steag francez în largul coastei Yemenului din 2002 și a fost de acord să coopereze cu autoritățile din SUA. El a fost ținut la Guantanamo Bay timp de 15 ani.

Ramzi Kassem, profesor de drept la Universitatea City din New York, care este avocatul lui Al-Darbi din 2008, a declarat pentru Reuters că o misiune a administrației Trump pentru a onora acordul din 2014 va fi semnificativă și va fi observată de alți deținuți.

„Transferul lui Darbi către custodia Saudită va trimite un mesaj de speranță celorlalți prizonieri, că plecarea din Guantanamo este posibilă „, a spus Kassem.

El a afirmat că mesajul a fost calificat în parte deoarece „guvernul SUA nu are niciun interes în păstrarea a trei sferturi din deținuții, câți au mai rămas astăzi”, ceea ce ar face ca aceștia să fie eligibili pentru astfel de acorduri.

Criticii sistemului american de detenție militară declară că militanții pot fi urmăriți cel mai bine în instanțele civile datorită costurile ridicate pentru deținuții din Guantanamo, iar detenția pe durată nedeterminată este greșită.

Predecesorul președintelui Trump, Barack Obama, a redus numărul deținuților din Guantanamo de la 242 la 41, dar nu și-a îndeplinit promisiunea de a închide închisoarea înainte de a finaliza cel de-al doilea mandat, anul trecut.

Donald Trump a semnat un ordin în ianuarie pentru a menține centrul de detenție din Guantanamo Bay deschis și a sugerat membrii ISIS și al-Qaeda ar putea fi duși în acest centru de detenție.

Trump a cerut, de asemenea, Pentagonului să reexamineze politica de detenție a armatei americane.

Armata americană a căutat mult timp soluții pentru prizonierii din războiul cu ISIS,  în care militanți au venit din toate colțurile lumii pentru a lupta în locuri precum Siria și Irak.

În februarie, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa unei căi clare cu privire la modul de abordare a luptătorilor străini pentru ISIS care au fost reținuți de Forțele Democrate Siriene sprijinite de SUA.

Oficialii americani spun că există sute de luptători străini și mii de militanți ISIS din Siria în mâinile SDF.

 

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…