Acasă Extern Rusia neagă acuzațiile generalului NATO

Rusia neagă acuzațiile generalului NATO

Rusia a respins observațiile comandantului superior al NATO din Afganistan care a spus că Rusia a susținut și chiar a furnizat arme talibanilor.  

Într-un interviu acordat BBC săptămâna trecută, generalul John Nicholson a declarat că Rusia acționat pentru a submina eforturile Statelor Unite în Afganistan, în ciuda intereselor comune în combaterea terorismului și drogurilor, cu indicații că Moscova oferă sprijin financiar și chiar arme.

„Am adus arme la acest sediu și ne-au fost date de liderii afgani și au spus că acest lucru a fost dat de ruși talibanilor”, a afirmat generalul.

O declarație a ambasadei ruse din Kabul a respins comentariile ca „bârfe”, repetând negările anterioare ale oficialilor ruși.

„Încă o dată, insistăm că astfel de afirmații sunt absolut nefondate și fac apel la oficiali să nu vorbească prostii”, a spus ambasada.

Comandanții americani, inclusiv Nicholson, au declarat în mai multe rânduri că în ultimul an Rusia ar furniza arme talibanilor, deși nici o dovadă confirmată nu a fost făcută publică până acum.

Cu toate acestea, comentariile lui Nicholson au venit pe fondul tensiunilorcrescute între membri NATO și Moscova în cazul lui Serghei Skripal.

Oficialii ruși au declarat au contacte limitate cu talibanii și  vizează încurajarea discuțiilor de pace și asigurarea siguranței cetățenilor ruși. Moscova s-a oferit să ajute la coordonarea negocierilor de pace în Afganistan.

Oficialii talibanilor au declarat pentru Reuters că grupul a avut contacte importante cu Moscova cel puțin din 2007, adăugând că implicarea Rusiei nu a depășit sprijinul „moral și politic”.

Moscova a criticat Statele Unite și NATO în ceea ce privește gestionarea războiului din Afganistan, dar Rusia a ajutat inițial prin furnizarea de elicoptere pentru armata afgană și a convenit asupra unei rute de aprovizionare a coaliției prin Rusia.

Cea mai mare parte a acestei cooperări a scăzut, deoarece relațiile dintre Rusia și Occident s-au deteriorat în ultimii ani datorită conflictelor din Ucraina și Siria.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…