Acasă Extern SUA s-a retras din Acordul nuclear cu Iranul

SUA s-a retras din Acordul nuclear cu Iranul

Președintele american Donald Trump a declarat că va retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul încheiat de fostul președinte Barack Obama, spunând că înțelegerea este ”jenantă” pentru el „ca cetățean”.

Președintele Trump a declarat că va reimpune sancțiunile economice împotriva Iranului la care s-a renunțat după semnarea acordului în 2015.

Ca răspuns, Iranul a declarat că se pregătește să reînceapă îmbogățirea uraniului pentru a produce atât energia nucleară, cât și arme nucleare.

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat: „Am ordonat Organizației pentru Energie Atomică din Iran să fie pregătită să acționeze dacă este necesar, astfel încât, dacă este necesar, să putem relua îmbogățirea cu uraniu la nivel industrial fără nici o limitare”.

El a spus că va „aștepta câteva săptămâni” să vorbească mai întâi cu aliații și ceilalți semnatari ai acordului nuclear.

„Dacă vom realiza obiectivele acordului în colaborare cu alți membri semnatari, acesta va rămâne în vigoare”, a spus el.

Așa-numitul Plan comun de acțiune (JCPOA) a limitat activitățile nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor impuse de ONU, SUA și UE.

Președintele Trump a spus că acordul a limitat doar activitățile nucleare ale Iranului pe o perioadă determinată, nu a reușit să oprească dezvoltarea rachetelor balistice și a înmânat Iranului o sumă de 100 de miliarde de dolari pe care a folosit-o „ca un fond pentru arme, teroare și opresiune” în Orientul Mijlociu.

Fostul președinte Barack Obama, care a semnat acordul în numele SUA acum trei ani, a spus că  anunțul președintelui Trump  este „greșit”.

Când vor începe sancțiunile?

Trezoreria americană a declarat că sancțiunile economice împotriva Iranului nu vor fi repuse imediat, ci într-o perioadă cuprinsă între 90 și 180 de zile.

Într-o declarație pe site-ul Trezoreriei s-a comunicat că sancțiunile vor fi reinstaurate asupra industriilor menționate în Acordul din 2015, inclusiv sectorul petrolier al Iranului, exporturile de aeronave, comerțul cu metale prețioase și interzicerea  guvernului iranian de a cumpăra dolari SUA.

Consilierul american pentru securitate națională, John Bolton, a declarat că firmele europene care fac afaceri cu Iranul vor trebui să înceteze în șase luni sau să se vor confrunta cu sancțiuni din partea SUA.

 

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…