Acasă Intern Premierul Dăncilă a semnat un memorandum pentru energie nucleară civilă cu SUA

Premierul Dăncilă a semnat un memorandum pentru energie nucleară civilă cu SUA

Premierul Viorica Dăncilă a semnat, marţi, împreună cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, James Richard Perry, un memorandum ce are ca scop intensificarea cooperării dintre Bucureşti şi Washington în domeniul energiei nucleare.

Semnarea acestui memorandum reprezintă o schimbare completă de politică a premierului Viorica Dăncilă, întrucât, în luna mai a semnat un acord cu „China General Nuclear Power Corporation (CGN)” pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Memorandumul reprezintă angajamentul de a lucra în direcția intensificării cooperării în domeniul nuclear civil și urmează să servească ca bază pentru încurajarea cooperării bilaterale în promovarea de tehnologii de ultimă generație în domeniul nuclear, gestionarea deșeurilor radioactive, dezvoltarea sectorului de medicină nucleară, activități de cercetare privind aplicabilitatea tehnologiilor nucleare în curs de dezvoltare în fizică, biologie și agricultură.

„Memorandumul este rezultatul viziunii comune cu privire la rolul strategic al dezvoltării energiei nucleare în scopuri pașnice și marchează angajamentul de a lucra în direcția intensificării cooperării în domeniul nuclear civil. Documentul oferă perspectiva consolidării relațiilor economice dintre cele două țări și a promovării obiectivului esențial al asigurării securității energetice, ca bază a prosperității pe termen lung a României”, se arată în comunicatul Guvernului.

„Memorandumul urmează să servească ca bază pentru încurajarea cooperării bilaterale în promovarea de tehnologii de ultimă generație în domeniul nuclear, gestionarea deșeurilor radioactive, dezvoltarea sectorului de medicină nucleară, activități de cercetare privind aplicabilitatea tehnologiilor nucleare în curs de dezvoltare în fizică, biologie, precum și agricultură”, mai precizează comunicatul.

Semnarea memorandumului este o continuare a discuţiilor purtate între Klaus Iohannis şi Donald Trump la mijlocul lunii august. La acea dată, preşedintele Klaus Iohannis declarase că: „(Donald Trump – n.r.) este foarte interesat să fie dezvoltate surse noi de energie cele din Marea Neagră dar și energia nucleară civilă este de interes. România este capabilă să devină furnizor de energie”.

Întărirea colaborării pe plan economic între România și Statele Unite a fost unul dintre cele mai importante puncte asupra cărora Donald Trump şi Klaus Iohannis au căzut de acord.

Un memorandum nu are un caracter obligatoriu, acestal fiind mai degrabă echivalentul unei promisiuni.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …