Acasă Extern Summitul NATO: Încheierea războiului din Afganistan și aderarea Macedoniei la Alianță

Summitul NATO: Încheierea războiului din Afganistan și aderarea Macedoniei la Alianță

În a doua zi a summitului NATO de la Bruxelles, subliniat de tensiunile transatlantice, liderii Alianței vor încerca să depășească cererile președintelui american Donald Trump privind creșterea cheltuielilor de aparare și să se concentreze asupra încheierii războiului în Afganistan.

Președintele Trump, într-un mesaj postat pe Twitter, a scris: „La solicitarea mea, miliarde de dolari sunt cheltuite suplimentar de țările NATO de la vizita de anul trecut, dar nu este suficient. Statele Unite cheltuiesc prea mult. ”

În prima zi a summitului a avut loc rundă de discuții incomode în care aliații occidentali au fost supuși unei abordări critice din partea președintelui SUA, cum nu s-a mai întâmplat până acum în cadrul Alianței, Germania fiind mustrată pentru că s-ar afla sub controlul Rusiei.

Astăzi, liderii vor saluta partenerii non-NATO, printre care se numără președintele afgan Ashraf Ghani și Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, urmând să se concentreze pe politicile Alianței.

Premierul britanic Theresa May a a anunțat prezența mai multor trupe NATO pentru misiunea de pregătire din Afganistan.

„Vom trimite un personal suplimentar de 440 de militari la misiunea de sprijin a NATO din Afganistan și cred că acest lucru demonstrează că în momentul în care Alianța solicită, Marea Britanie este una dintre primele care răspund”, a declarat reporterilor premierul May.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dorește ca liderii Alianței să fie de acord cu finanțarea forțele afgane de securitate până în 2024. Aceasta presupune, în medie,  aproximativ 1 miliard de dolari anual, iar Stoltenberg a declarat că se așteaptă ca acest nivel să fie atins.

Liderii Alianței doresc să vadă  abordarea militară a președintelui Trump în Afganistan.

Oficialii americani au declarat pentru Reuters că Washingtonul pregătește o revizuire a strategiei, la un an după ce Donald Trump a acceptat să extindă implicarea în războiul de 17 ani.

Președintele Trump se opune ca SUA să rămână în cel mai lung război purtat de țara sa, dar consilierii săi l-au convins să mai acorde timp. El a autorizat desfășurarea unui număr suplimentar de 3.000 de militari, generând un total de aproximativ 15.000.

Bugete de apărare similare cu SUA

Aseară târziu, președintele Trump a repetat pe Twitter insistența privind faptul că Germania greșește prin susținerea construcției gazoductului de la Marea Baltică, de 11 miliarde de dolari,  pentru a importa și mai mult gaze rusești, în timp ce își ating lent obiectivele pentru cheltuielile NATO. „Gazoductele din Rusia nu sunt  acceptabile!”, a scris Donald Trump.

După ce a cerut membrilor NATO să nu atingă obiectivul de a cheltui 2% din venitul național pentru apărare, președintele Trump le-a spus liderilor, miercuri, că ar prefera un obiectiv de 4%, similar cu cel al SUA.

Aceasta ar reprezenta o schimbare majoră a priorităților bugetare în Europa, unde Germania și mulți alții s-au angajat să ajungă la doar 2% până în 2024.

Astăzi, liderii vor discuta despre legăturile cu Georgia și Ucraina, două speranțe de aderare la NATO care contribuie la nivelul trupelor din Afganistan, însă și-au văzut șansele de aderare îngreunate de incursiunile rusești pe teritoriul lor.

În conformitate cu regulile NATO, țările cu conflicte teritoriale nu se pot alătura Alianței.

Macedonia este invitată oficial, ieri, să înceapă discuțiile de aderare, iar astăzi are loc o ceremonie specială de extindere a Alianței cu cel de al 30-lea stat membru.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…