Acasă Diverse Test de detectare precoce a cancerului

Test de detectare precoce a cancerului

Oamenii de știință au făcut un pas către unul dintre cele mai mari obiective din medicină – un test universal de sânge pentru cancer, a publicat în revista Science.

O echipă de la Universitatea Johns Hopkins a testat o metodă care detectează opt forme de cancer.

Viziunea lor este un test anual conceput pentru a surprinde cancerul în faza incipientă. Experții britanici au spus că acest tip de testare este „foarte interesant”.

Tumorile eliberează urme minuscule ale ADN-ului mutant și ale proteinelor pe care le produc în sânge.

Testele de sânge efectuate până acum au detectat mai devreme cancerul ovarian, iar testul de sânge pentru cancerul de prostată „ajută la stabilirea tratamentului”

Testul CancerSEEK caută mutații în 16 gene care apar în mod regulat în cancer și opt proteine ​​care sunt cel mai adesea eliberate.

Au fost testați 1005 de pacienți cu cancer de ovar, ficat, stomac, pancreas, esofag, colon, plămân sau sân, care nu se ăspândise, încă, în alte țesuturi.

În ansamblu, testul a găsit 70% din formele de cancer.

Dr. Cristian Tomasetti, de la Universitatea de Medicina a Johns Hopkins, a declarat pentru mass-media că „acest domeniu de detectare precoce este foarte important”.

Cred că acest lucru poate avea un impact enorm asupra mortalității cauzate de cancer, a spus Dr. Tomasetti. Cu cât se găsește mai devreme un cancer, cu atât este mai mare șansa de a fi tratat, adaugat acesta.

Cinci dintre cele opt tipuri de cancer investigate nu au programe de screening pentru depistarea precoce.

Cancerul pancreatic are atât de puține simptome și este detectat atât de târziu încât patru din cinci pacienți mor în anul în care sunt diagnosticați.

Găsirea tumorilor atunci când ar putea fi îndepărtate chirurgical ar fi „diferența dintre noapte și zi” pentru supraviețuire, a spus Dr. Tomasetti.

CancerSEEK este acum testat la persoanele care nu au fost diagnosticate cu cancer.

Acesta va fi adevăratul test al utilității sale.

Speranța este că poate completa alte instrumente de screening, cum ar fi mamografiile pentru cancerul de sân și colonoscopiile pentru cancerul colorectal.

Dr. Tomasetti a spus: „Vă imaginăm un test de sânge pe care l-am putea folosi o dată pe an”.

Test universal

Testul CancerSEEK, publicat în revista Science este un element de noutate deoarece detectează atât ADN-ul mutant, cât și proteinele.

Cancerul de sân poate fi detectat prin noul test.

Creșterea numărului de mutații și proteine ​​analizate permit testarea pentru o gamă mai largă de cancere.

Dr. Gert Attard, liderul echipei de la Centrul de Evoluție al Cancerului din cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra si consultant oncolog medical la Royal Marsden NHS Foundation Trust, a declarat că „Acest test are un potențial uriaș”.

„Sunt extrem de încântat. Acesta este Sfântul Graal – un test de sânge pentru diagnosticarea cancerului fără toate celelalte proceduri, cum ar fi scanări sau colonoscopie”, a afirmat dr. Attard.

El a spus că „suntem foarte aproape” de a folosi testele de sânge pentru a examina cancerul pentru că  „avem tehnologia necesară”.

Dr. Attards a avertizat că există încă incertitudine cu privire la ce trebuie să se facă atunci când este pus diagnosticul de cancer. În unele cazuri, tratamentul poate fi mai rău decât de a trăi cu un cancer care nu pune imediat în pericol viața.

Când se efectuează testarea, bărbații pot avea deja cancer de prostată cu creștere lentă și pot fi monitorizați îndeaproape, mai degrabă decât tratați.

Atunci când detectăm cancerul prin acest test nu putem considera de la sine că fiecare va avea nevoie de tratament, a spus Dr. Attard.

Paul Pharoah, profesor de epidemiologie al cancerului de la Universitatea din Cambridge, a declarat că sunt necesare mai multe lucrări pentru a evalua modul în care testul are efect atunci când cancerele sunt mai putin avansate.

El a spus: Demonstrarea faptului că un test poate detecta cancere avansate nu înseamnă că testul nu va fi util în detectarea cancerului simptomatic în stadiu incipient, care este mai puțin pre-simptomatic. Sensibilitatea pentru stadiul 1 de cancer este de numai 40%. ”

Costul testului CancerSEEK este mai mic de 500 de dolari pe pacient, având aproximativ același preț cu o colonoscopie.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…