Acasă Extern Trump trimite soldați la frontiera cu Mexicul

Trump trimite soldați la frontiera cu Mexicul

Președintele american Donald Trump a promis că va trimite armata americană pentru a asigura granița sudică a SUA cu Mexicul, relatează BBC.

„Vom face militar lucrurile”, a declarat Trump la Casa Albă marți, adăugând că acesta ar fi un „pas mare”.

Anterior, președintele Trump a amenințat că va reduce ajutorul acordat Hondurasului, pe fondul rapoartelor privind o „caravană” a solicitanților de azil care se îndreaptă către SUA.

Ambii predecesori a președintelui Trump de la Casa Albă au desfășurat trupele Gărzii Naționale pentru a ajuta la asigurarea frontierei SUA.

Granița cu Mexicul, inclusiv râul Rio Grande, sunt supravegheate de poliția americană de frontieră.

Președintele Barack Obama a trimis sute de soldați pentru a asigura granița, în timp ce președintele George W. Bush a detașat mii de militari pentru a ajuta poliția de frontieră în ceea ce s-a numit Operation Jump Start.

În timpul unui dejun de lucru cu liderii țărilor baltice marți, președintele Trump a declarat reporterilor că Acordul de liber schimb nord-american (NAFTA) este în pericol, cu excepția cazului în care Mexicul oprește fluxul de migranți.

La începutul zilei, au fost postate pe Twitter, pentru a treia zi, informații  despre „caravana” migranților care se îndreptă din America Centrală spre Statele Unite.

„Caravana oamenilor din Honduras, care a ajuns acum în Mexic și se îndreaptă spre frontiera noastră, ar fi trebuit să fie oprită înainte de a ajunge acolo”, a scris președintele Trump pe Twitter.

„Acordul NAFTA este în joc, precum și ajutorul extern acordat Hondurasului și țărilor care permit să se întâmple acest lucru”, a adăugat președintele Trump.

Donald Trump a început duminică seară să scrie prima dată pe Twitter despre „caravana” cu aproape 1000 de imigranți fără acte, în urma unei relatări a televiziunii Fox News, care a consacrat termenul ”caravană”.

Migranții care iau parte la caravană, Mexic, 3 aprilie 2018.

Grupul de oameni din ”caravană”, care a mers pe marginea drumurilor și a căilor ferate din statul mexican din sudul Oaxaca este organizat de Pueblo Sin Fronteras (Oameni fără frontiere).

Președintele Trump a acuzat în ultimele zile pe Twitter democrații pentru că au permis „frontierele deschise pentru droguri și criminalitate”.

Nu este prima dată când președintele Trump critică Honduras, țară care a fost afectată de tulburări din ce în ce mai grave de la o alegeri prezidențiale disputate în noiembrie anul trecut.

În timpul unei întâlnirii din Biroul Oval d la Casa Albă, din ianuarie, Donald Trump a făcut referire la națiunea Americii Centrale ca pe un „cocină”.

Când va fi construit zidul?

Construirea unui „zid mare, frumos” de-a lungul frontierei mexicane a fost o promisiune de campanie a președintelui Trump, dar până acum planul de a ridica o nouă barieră fizică a fost împiedicat de parlamentari și pare să fi stagnat.

Un proiect major de cheltuieli guvernamentale pe care l-a semnat luna trecută pentru a finanța guvernul federal a inclus doar 1,6 miliarde de dolari cheltuieli pentru zidul de la frontiera cu Mexicul.

Suma a scăzut cu mult față de cei 25 de miliarde de dolari despre care s-a vorbit inițial.

Cea mai mare parte a sumei va fi utilizată pentru a repara zonele frontierei de 3.100 km unde există deja un zid, nu pentru a construi noi segmente.

Luna trecută, Pentagonul a confirmat că președintele Trump a purtat discuții „inițiale” cu Secretarul Apărării, James Mattis, despre folosirea unor sume din bugetul Pentagonului pentru construirea zidului.

Doi senatori democrați i-au scris luni șefului Pentagonului că „Departamentul Apărării nu are autoritate juridică, cu sau fără o cerere de reprogramare, să folosească fonduri alocate pentru construirea unui zid de frontieră”.

„O astfel de inițiativă ar putea fi finanțată numai prin tăierea altor priorități vitale pentru membrii serviciului nostru”, au scris senatorii Dick Durbin și Jack Reed.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…