Acasă Extern Trump: „UE ne face tot atât de mult rău ca și China”

Trump: „UE ne face tot atât de mult rău ca și China”

Preşedintele american Donald Trump a comparat practicile comerciale ale UE cu ale Chinei. Într-un interviu difuzat duminică de Fox News, liderul de la Casa Albă a spus că „Uniunea Europeană face  tot atât de mult rău ca China, doar că ea este mai mică”, relatează AFP.

Europenii „au făcut anul trecut un excedent comercial de 151 de miliarde de dolari (…). Iar  noi (SUA) cheltuim o avere la NATO pentru a-i proteja”, a continuat el.

”Este teribil ce ne-au făcut. „Tuturor ne place Uniunea Europeană într-un fel, dar aceste ţări ne tratează foarte rău. Ne tratează nedrept”, aspus Donald Trump.

Întrebat despre  oportunitatea de a face mai degrabă front comun cu aliaţii Statelor Unite contra Chinei, preşedintele american a răspuns negativ.„Europenii nu ne vor produsele agricole. Cu toată sinceritatea, ei au agricultorii lor, aşadar ei vor să-şi protejeze agricultorii. Dar noi nu-i protejăm pe ai noştri”, a insistat el.

Președintele Trump a evocat piaţa de automobile UE şi a arătat cu degetul mărcile germane. Administraţia Trump a lansat un studiu în vederea unei eventuale creşteri a taxelor vamale la importurile de automobile.

Donald Trump s-a angajat de mai multe luni într-o ofensivă în toate direcţiile, în domeniul comerţului, contra Chinei, pe care o acuză de furt de proprietate intelectuală, dar şi contra europenilor şi canadienilor, care i-au replicat cu măsuri de represalii.

Președintele american a reiterat că firmele europene care fac afaceri cu Iranul vor fi sancţionate.

În luna mai, SUA s-a retras din Acordul nuclear cu Iranul, președintele american anunțând sancţiuni împotriva  Republicii islamice, inclusiv cu privire la companii din ţări terţe care fac comerţ sau investesc în această ţară.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…