Acasă Extern Turcia cere SUA să expulzeze YPG din forțele militare

Turcia cere SUA să expulzeze YPG din forțele militare

Turcia a declarat, joi, că a cerut ca Statele Unite să expulzeze miliția kurdă din rândul forțelor militare pe care le sprijină în Siria.

Rex Tillerson a sosit în Turcia, joi, pentru două zile, pentru a avea întâlniri inconfortabile cu privire la sprijinul acordat de Washington miliției kurde YPG, pe care Ankara îi numește teroriști.

Turcia a lansat luna trecută un atac terestru și aerian în regiunea Afrin din nord-vestul Siriei, pentru a elimina  YPG din zonă.

Ankara consideră că YPG este un braț al PKK, un grup interzis care a condus o insurgență de zeci de ani în Turcia. YPG este un element de bază al forțelor de apărare siriene (SDF), pe care Statele Unite le-au înarmat, instruit și sprijinit aerian și cu forțe speciale pentru a lupta împotriva ISIS..

„Am cerut ca această relație să fie încheiată, vreau să spun că dorim să pună capăt întregului sprijin acordat brațului sirian al PKK, YPG”, a declarat ministrul turc al apărării, Nurettin Canikli, într-un briefing la Bruxelles, la o zi după întâlnirea cu secretarul american al apărării Jim Mattis, în cadrul unei reuniuni a NATO.

„Am cerut ca această structură să fie eliminată din SDF”, a spus el.

Vorbind cu reporterii în cadrul reuniunii NATO, Mattis a declarat că discuțiile sale cu omologul său turc au fost deschise și oneste, însă a recunoscut diferențele de opinie.

Rex Tillerson, care este într-un turneu de cinci zile în Orientul Mijlociu, a declarat într-o conferință de presă la Beirut, înainte de a ajunge în Ankara, că Statele Unite și Turcia au avut aceleași obiective principale, dar tacticile lor sunt diferite.

ISIS a fost eliminat anul trecut din zonele pe care le-au ocupat în Siria și în Irak, iar Washingtonul consideră gruparea jihadistă, în continuare, o amenințare capabilă să realizeze o insurgență și atacuri în alte părți din Orientul Mijlociu și din Africa.

Ankara a pus un accent mai mare în ultimele luni pe necesitatea de a combate miliția kurdă și a declarat că Statele Unite folosesc doar un grup terorist pentru a lupta împotriva altuia.

Turcia declară că Statele Unite nu au onorat mai multe promisiuni: să oprească înarmarea YPG, să se retragă după înfrângerea ISIS în Siria și să trimită forțele YPG înapoi de la Manbij, un oraș sirian situat la 100 km est din Afrin.

Canikli a mai afirmat că Jim Mattis i-a spus că Statele Unite lucrează la un plan de recuperare a armelor date YPG, în special a armelor grele. Cu toate acestea, Tillerson a spus că Washingtonul „nu a dat niciodată” arme grele „YPG și, prin urmare, nu există nimic de luat înapoi”, conform Reuters.

Turcia este principalul aliat musulman al Statelor Unite în cadrul NATO și unul dintre cei mai puternici prieteni ai Washingtonului din Orientul Mijlociu. Siria este doar una dintre numeroasele probleme care au cauzat o ruptură în relația strategică dintre SUA și Turcia.

Ankara acuză Washingtonul că îl adăpostește pe cleric musulman Fethullah Gülen, pe care îl acuză că a complotat o lovitură de stat nereușită în 2016.

Statele Unite au condamnat Turcia pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Iranului într-un caz care include corupția unor înalți oficiali turci.

Cele două țări au suspendat emiterea vizelor timp de mai multe luni după ce personalul consular al SUA a fost reținut pentru suspiciunea de a avea legături cu presupușii complotiști la lovitură de stat.

Autoritățile turce au arestat zeci de mii de persoane și peste 150.000 de persoane au fost concediate sau suspendate de la locul de muncă pentru suspiciunea de afi simpatizanți ai clericului musulman Gülen. Președintele Tayyip Erdogan folosește din ce în ce mai mult retorica anti-europeană și antiamericană.

 

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…