Acasă Extern Ultimatumul dat Rusiei a expirat

Ultimatumul dat Rusiei a expirat

Marea Britanie va avea miercuri o confruntare cu Rusia, după ce termenul stabilit de premierul Theresa May a expirat fără o explicație din partea Moscovei despre modul în care o un agent neuro-toxic din perioada sovietică a fost folosit împotriva unui fost agent dublu rus, a relatat Reuters.

Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO au susținut Marea Britanie după declarația premierului britanic Theresa May care a spus că este „foarte probabil” că Rusia să se afle în spatele otrăvirii lui Serghei Skripal și fiicei sale cu Novichok, un agent neuro-toxic dezvoltat de armata sovietică.

Rusia, care a negat orice implicare și a declarat că nu răspunde la ultimatumul lui May până când nu va primi probe din agentul neuro-toxic, provocând în mod efectiv Marea Britanie să arate ce sancțiuni ar impune împotriva Rusiei.

„Moscova nu va răspunde la ultimatumul londonez până când nu va primi probe din substanța chimică”, a declarat ambasada Rusiei la Londra. „Orice amenințare privind luarea de măsuri punitive împotriva Rusiei va genera o ripostă”.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe britanic a refuzat să comenteze imediat, conform Reuters.

Marea Britanie ar putea cere aliaților occidentali pentru un răspuns coordonat, ar putea îngheța activele oamenilor de afaceri ruși și oficialilor,  ar putea limita accesul la centrul financiar din Londra, să-i expulzeze pe diplomați și chiar să lanseze atacuri cibernetice vizate, relatează Reuters.

De asemenea, poate reduce participarea la Cupa Mondială de fotbal, pe care Rusia o găzduiește în lunile iunie și iulie.

Rusia urmează să organizeze duminică alegerile prezidențiale, în care Vladimir Putin, el însuși fost spion KGB, este așteptat să obțină cu ușurință al patrulea mandat la Kremlin. El a obținut primul mandat la președinția Rusiei pe 31 decembrie 1999, după ieșirea din scena politică a lui Boris Elțin.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Rusia „trebuie să furnizeze răspunsuri clare cu privire la modul în care această armă chimică, dezvoltată în Rusia, a ajuns să fie utilizată în Regatul Unit”, a spus Casa Albă.

Se așteaptă ca această problemă să fie prezentată în parlamentul britanic miercuri după o întâlnire a premierului May cu Consiliului de Securitate Națională din Marea Britanie.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…