Acasă Extern Vizita ministrului turc de externe în SUA s-a amânat

Vizita ministrului turc de externe în SUA s-a amânat

Vizita planificată a ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, la Washington, pe 19 martie, a fost amânată, a declarat purtătorul său de cuvânt, joi. Purtătorul de cuvânt nu a motivat decizia.

Miercuri, Cavusoglu a declarat că speră să construiască relații bune cu noul secretar de stat Mike Pompeo, dar trebuie să respecte Turcia, pe fondul tensiunilor profunde asupra politicii Siriei și a altor probleme.

Turcia a fost iritată de sprijinul acordat de Washington miliției kurde YPG kurdă în lupta împotriva statului islamic. Turcia consideră YPG un grup terorist și o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Au existat semne de relaxare a tensiunilor dintre aliații NATO după o vizită recentă în Turcia a lui  Tillerson, pe care președintele american Donald Trump l-a demis, marți, din funcția de Secretar de stat.

Însă mass-media turcă a relatat despre o postare pe Twitter a lui Mike Pompeo după o lovitura de stat din iulie 2016 – și înainte de a deveni director al CIA – care se referea la Turcia ca „dictatură totalitară islamistă”. Postarea a fost ulterior eliminată.

Turcia a fost nemulțumită de eșecul extrădării din SUA a clericului din Ankara, pe care îl acuză pentru orchestrarea acestui puci și a condamnării unui bancher turc într-un caz de sancțiuni împotriva Iranului.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…