Acasă Extern Trump: Decizia privind Siria va fi luată „destul de curând”

Trump: Decizia privind Siria va fi luată „destul de curând”

Președintele american Donald Trump a declarat va avea joi o întrunire pentru criza din Siria, cu privire la lansarea de rachete ca răspuns la un atac suspect de gaze chimice în Douma, și așteptă ca deciziile să fie luate „destul de curând”.

Temerile legate de confruntarea dintre Rusia, cel mai mare aliat al Siriei, și Occident au început să crească, de când Trump a declarat miercuri că rachetele „vor veni” după atacul cu gaze chimice din orașul sirian Douma, pe 7 aprilie, și vor pedepsi Moscova pentru faptul că a stat de alături de președintele sirian Bashar al-Assad.

„Nu am spus niciodată când va avea loc un atac asupra Siriei. Ar putea fi foarte curând sau nu atât de curând!”, a declarat Trump într-o postare pe Twitter în această dimineață.

La câteva ore mai târziu, președintele Trump a spus: „Avem o serie de întâlniri astăzi, vom vedea ce se întâmplă. Acum trebuie să luăm câteva decizii, așa că vor fi luate destul de curând. ”

Anterior, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța are dovada că guvernul sirian a efectuat atacul cu gaze chimice, grupurile de ajutor umanitar au spus că atacul chimic a ucis zeci de persoane, și că va decide când se vor aduna toate informațiile necesare.

„Avem dovada că săptămâna trecută … s-au folosit arme chimice, cel puțin cu clor, și că au fost folosite de regimul (președintelui) Bashar al-Assad”, a spus Macron, fără a oferi detalii despre dovezi.

„Va trebui să luăm decizii în timp util, când va fi cel mai util și mai eficient”, a declarat el pentru postul de televiziune TF1.

Primul ministru britanic, Theresa May, a avut o întrevedere specială cu Cabinetul său pentru a evalua dacă Marea Britanie ar trebui să se alăture Statelor Unite și Franței în eventualele acțiuni militare.

Siria și aliații săi Rusia și Iranul declară că relatarea atacului a fost făcută de rebelii și lucrătorii de grupurile de ajutor umanitar din Douma și au acuzat Statele Unite că încercă să folosească atacul chimic ca pretext pentru a ataca regimul Assad.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat, joi, în cadrul Congresului, că el crede că a existat un atac chimic în Siria, dar a adăugat puțin mai târziu că Statele Unite nu au luat nicio decizie de a lansa acțiuni militare în Siria.

El a acuzat Rusia de faptul că a fost implicată în păstrarea armelor chimice de către Siria, în ciuda unei înțelegeri din 2013 care obligă Siria să renunțe iar Moscova a garantat acest lucru.

O echipă de experți din cadrul organismului de supraveghere a armelor chimice globale, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, va călători în Siria și va începe investigațiile sâmbătă, a spus agenția din Olanda.

În ciuda tensiunilor, au existat semne ale unui efort global pentru a face față unei confruntări directe între Rusia și Occident. Kremlinul a spus că este utilizată o legătură în comunicarea cu Statele Unite, creată pentru a evita o ciocnire accidentală asupra Siriei.

Nu a existat niciun cuvânt direct din partea președintelui rus Vladimir Putin cu privire la criză, deși a discutat, joi, cu președintele turc Tayyip Erdogan, potrivit agenției de știri Interfax.

Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova nu a căutat nici o escaladare a situației, dar că nu a putut susține „acuzațiile necinstite” și nu a găsit nici o dovadă a unui atac cu arme chimice în Douma.

Declarațiile de la Washington au fost militariste, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului Maria Zakharova, iar amenințările Statelor Unite și ale Franței reprezintă o încălcare a Cartei ONU.

Manevre navale

Armata siriană a repoziționat un anumit spațiu aerian pentru a evita loviturile cu rachete, au declarat oficialii S.U.A. pentru Reuters. Localizarea lor, alături de hardware-ul militar rus, ar putea face ca Washingtonul să nu fie de acord să-i lovească.

Navele rusești au părăsit baza navală Tartus din Siria, a declarat un parlamentar rus, citat de agenția Interfax. Vladimir Șamanov, care conduce Comisia de apărare din camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a declarat că navele au părăsit baza mediteraneană pentru propria lor siguranță, ceea ce este „o practică normală” atunci când există amenințări de atac.

La rândul său, armata rusă a declarat că a observat mișcările forțelor armatei americane din Golf. Orice lovitură aeriană a Statelor Unite ar implica cel mai probabil marina, având în vedere riscul pentru aeronavele de apărare rusească și siriană. Un distrugător american cu rachete ghidate, USS Donald Cook, se află în Marea Mediterană.

Ambasadorul Moscovei în Liban, Alexander Zasypkin, a avertizat miercuri că orice rachete lansate de SUA pentru a lovi  Siria vor fi doborâte și site-urile de lansare distruse.

Rusia, cel mai important aliat al lui Assad în războiul său de șapte ani cu rebelii, a declarat că a detașat poliția militară în Douma joi, după ce orașul a fost preluat de forțele guvernamentale.

„Ei sunt garantul legii și ordinii în oraș”, a spus Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de știri RIA.

Assad a declarat că orice acțiune occidentală „nu va contribui decât la o creștere a instabilității în regiune, amenințând pacea și securitatea internațională”, a informat televiziunea de stat siriană.

Conflictul sirian a sporit ruptura Moscovei cu Washingtonul și puterile europene și a inflamat rivalitățile din Orientul Mijlociu.

Siria, Rusia și Iranul declară că relatările privind atacul cu gaze chimice au fost fabricate de rebelii și lucrătorii de la grupurile umanitare din Douma și au acuzat Statele Unite că încearcă să folosească acest lucru drept pretext pentru a ataca regimul Assad.

Piețele bursiere din lume au arătat semne de redresare după ce președintele Trump a semnalat că loviturile militare ar putea să nu fie iminente.

Atacul cu rachete lansat de Israel

Siria și aliații săi Rusia și Iranul declară că Israelul a fost în spatele unui atac aerian cu rachete la o bază militară din Siria care a ucis șapte militari iranieni, ceea ce Israel nu a confirmat și nici nu a negat.

Vladimir Putin a vorbit miercuri cu primul ministru israelian Benjamin Netanyahu și l-a îndemnat să nu facă nimic pentru a destabiliza Siria. Biroul lui Netanyahu a spus: „Premierul a reiterat faptul că Israelul nu va permite Iranului să-și stabilească o prezență militară în Siria”.

Ali Akbar Velayati, consilier superior al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, a declarat că amenințările occidentale au fost „bazate pe minciuni” privind atacul cu gaze chimice otrăvitoare, după întâlnirea ministrului iranian de Externe cu Assad. El a spus mai târziu că speră că armata siriană și aliații săi vor elimina trupele americane din estul Siriei și vor prelua de la rebeli provincia Idlib din nord-vestul Sirei.

Premierul britanic Theresa May a ordonat submarinelor britanice să se deplaseze în interiorul zonei de rachete a Siriei, pregătindu-se pentru lovituri împotriva armatei siriene, care ar putea începe încă joi seara, a declarat miercuri ziarul Daily Telegraph din Londra.

BBC a relatat că premierul May a dat undă verde Marii Britanii pentru a participa la acțiuni militare. Theresa May nu va cere aprobarea parlamentului, a spus BBC.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…