Acasă Extern Trump și Kim au semnat acordul de denuclearizare a Peninsulei Coreea

Trump și Kim au semnat acordul de denuclearizare a Peninsulei Coreea

Președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-au angajat marți să lucreze la denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene, în timp ce Washingtonul s-a angajat să ofere garanții de securitate pentru vechiul său inamic, Coreea de Nord.

Declarația comună semnată la sfârșitul summitului istoric din Singapore a dat câteva detalii despre modul în care se va realiza acest obiectiv, Președintele Trump a detaliat câteva detalii la conferință de presă.

„Președintele Trump s-a angajat să furnizeze garanții de securitate pentru Coreea de Nord (RPDC) și liderul Kim Jong-un a reafirmat angajamentul său ferm de a finaliza denuclearizarea Peninsulei Coreene”, se afirmă în declarație.

RPDC este Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a Coreei de Nord.

Donald Trump a spus că se așteaptă ca procesul de denuclearizare să înceapă „foarte, foarte repede”. Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, și oficialii nord-coreeni vor organiza negocierile de punere în aplicare a acordului „cât mai curând posibil”, se arată în declarație.

Președintele Trump a declarat în cadrul conferinței de presă că procesul va fi verificat și că verificarea „va implica o mulțime de oameni în Coreea de Nord”.

Donald Trump a mai spus că, lideru Kim Jong-una declarat că țara sa va distruge un site important de testare a motorului folosit pentru rachete, însă menținerea sancțiunilor internaționale asupra Phenianului ar rămâne în vigoare pentru moment.

Președintele american a spus că exercițiile militare comune ale SUA cu Coreea de Sud vor fi oprite. Aceast demers va economisi o suma mare de bani din partea Washingtonului.

„Au fost convenite unele lucruri și care nu au fost reflectate în acord”, a spus Trump.

Kim a spus anterior că cei doi lideri au avut o întâlnire istorică „și au decis să lase trecutul în urmă. Lumea va vedea o schimbare majoră. ”

Cu toate acestea, mai mulți analiști politici au declarat că summitul a dat rezultate simbolice, mai degrabă decât tangibile.

„Nu este clar dacă negocierile viitoare vor conduce la obiectivul final al denuclearizării”, a spus Anthony Ruggiero, membru în unui think tank al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, din Washington. „Acest lucru pare a fi o reluare a situației în care am părăsit negocierile în urmă cu mai bine de 10 ani și nu un mare pas înainte”, a spus Ruggiero.

Documentul nu menționează niciun fel de sancțiuni și nici nu s-a făcut referire la semnarea în cele din urmă a unui tratat de pace. Coreea de Nord și Statele Unite au fost părți opuse în Războiul din Coreea din 1950-53 și sunt încă combatanți din punct de vedere tehnic, deoarece conflictul, în care au murit milioane de oameni, a fost încheiat doar cu un armistițiu.

China și Rusia sunt pozitive

În declarația comună se afirmă că cele două părți sunt de acord să recupereze rămășițele prizonierilor de război și ale celor dispăruți în acțiune pentru a putea fi repatriate.

China, terța parte la armistițiu, a declarat că speră ca, SUA și Coreea de Nord să poată ajunge la un consens de bază cu privire la denuclearizare.

„În același timp, trebuie să existe un mecanism de pace pentru peninsulă pentru a rezolva problemele de securitate rezonabile ale Coreei de Nord”, a declarat diplomatul principal al Chinei, consilierul de stat Wang Yi, pentru reporteri la Beijing.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei a declarat că Moscova are o evaluare pozitivă a summitului, dar „diavolul este în detalii”, a informat agenția de știri Tass.

Dacă summitul conduce la o destindere de durată ar putea schimba fundamental peisajul de securitate din nord-estul Asiei, așa cum vizita fostului președinte american Richard Nixon în China în 1972 a dus la transformarea Chinei.

Dar Li Nan, cercetător principal la Pangoal, un think-tank din China, a declarat că întâlnirea are doar o semnificație simbolică.

„Nu există detalii concrete privind denuclearizarea Peninsulei Coreene și furnizarea de garanții de securitate de către Statele Unite”, a spus Li. „Este prea devreme să-l numim un punct de cotitură în relația Coreea de Nord-SUA”.

Totuși, dolarul a atins un maxim după 3 săptămâni, iar acțiunile asiatice au crescut după semnarea acordului.

Președintele Trump a spus că a format o „legătură foarte specială” cu Kim și că relația cu Coreea de Nord va fi foarte diferită în viitor.

„Oamenii vor fi foarte impresionați și oamenii vor fi foarte fericiți și vom avea grijă de o problemă foarte periculoasă pentru lume”, a spus Trump.

Donald Trump a spus despre Kim  că este „foarte inteligent” și un „un negociator foarte demn, foarte tare”.

„Am aflat că este un om foarte talentat. De asemenea, am aflat că își iubește foarte mult țara. ”

În timpul unei plimbări prin grădinia hotelului din Singapore, unde a avut loc summitul, președintele  Trump a declarat că întâlnirea a mers „mai bine decât s-ar fi putut aștepta cineva”.

Liderul Kim Jong-un a stat în tăcere alături de Donald Trum, dar a descris summitul lor ca fiind „un preludiu bun al păcii”.

Ei au fost prudenți și serioși când au avut întâlnirea la hotelul Capella de pe insula Sentosa din Singapore, o insulă de resort cu hoteluri de lux, un cazinou, plaje create de om și un parc tematic Universal Studios.

După o strângere de mână, ei au zâmbit și s-au ținut de braț, înainte ca Donald Trump să-l îndrume pe Kim în bibliotecă, unde îi așteptau translatorii. Președintele Trump a declarat sâmbătă că va ști, în primul minut de întâlnire cu Kim, dacă va ajunge la o înțelegere.

După schimburile inițiale de aproximativ 40 de minute, Kim a fost auzit spunând Trump printr-un traducător: „Cred că întreaga lume urmărește acest moment. Mulți oameni din lume se vor gândi la asta ca la o scenă dintr-un film fantastic … de science fiction. ”

„Semnarea declarației comune va arăta cetățenilor nord-coreeni că Kim Jong-un nu este lider doar în Coreea de Nord, ci și în societatea internațională, mai ales de pe o poziție echivalentă cu Trump”, a declarat Ahn Chan-il, un defector din Coreea de Nord care în prezent trăiește în Coreea de Sus.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…