Acasă Extern Zeci de morţi în confruntările militare din Venezuela – Maduro este comparat cu Ceauşescu

Zeci de morţi în confruntările militare din Venezuela – Maduro este comparat cu Ceauşescu

Zeci de persoane au murit, iar numeroase altele au fost rănite în confruntările militare produse la frontiera Venezuelei cu Brazilia, afirmă un primar disident, Emilio Gonzalez, în timp ce senatorul american Marco Rubio a sugerat asemănări între preşedintele Nicolas Maduro şi Nicolae Ceauşescu.

În contextul în care Statele Unite au trimis produse umanitare, confruntări militare au izbucnit la frontiera Venezuelei cu Brazilia. Primarul localităţii Gran Sabana, Emilio Gonzalez, refugiat în Brazilia, a declarat că cel puţin 25 de persoane au fost ucise, iar alte 84 au fost rănite în confruntările militare izbuncnite la frontieră, informează publicaţia italiană Il Fatto Quotidiano.

Bilanţul victimelor nu poate fi confirmat din surse independente. Confrunările armate au izbucnit între membri ai unui grup paramilitar aparţinând comunităţii etnice pemon şi armata Venezuelei.

Administraţia din China, care susţine regimul Nicolas Maduro, a denunţat iniţiativa Statelor Unite de a trimite „ajutoare umanitare în scopuri politice”, în timp ce Uniunea Europeană a cerut încetarea violenţelor. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a afirmat că „zilele lui Nicolas Maduro sunt numărate”.

„Nicolás Maduro şi regimul său opresiv au transformat sosirea ajutoarelor menite să salveze vieţile cetăţenilor Venezuelei în confruntări violente”, a transmis prin Twitter senatorul republican american Marco Rubio, postând o imagine cu Nicolae şi Elena Ceauşescu, dar şi cu alţi foşti dictatori precum Manuel Noriega şi Muammar Kadhafi.

La începutul lunii februarie, John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, nu a exclus posibilitatea ca preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, să aibă soarta lui Nicolae Ceauşescu, avertizându-l că dacă nu cedează puterea ar putea ajunge în penitenciarul militar Guantanamo.

„Îi urez lui Nicolas Maduro şi consilierilor săi o pensionare îndelungată şi liniştită, pe o plajă frumoasă departe de Venezuela. Ar trebui să profite de oferta preşedintelui (autoproclamat -n.red.) Juan Guaido şi să plece. Cu cât va fi mai rapid, cu atât va fi mai bine”, a transmis John Bolton prin Twitter.

Ulterior, prezent la emisiunea radio realizată de jurnalistul american Hugh Hewitt, John Bolton a fost rugat să comenteze afirmaţiile. Hugh Hewitt i-a spus: „Ceauşescu şi Mussolini au sfârşit rău. Idi Amin şi ‘Baby Doc’ Duvalier nu. Aceasta este alegerea pe care o are de făcut acum Maduro?”.

John Bolton a răspuns, conform stenogramei prezentate de jurnalistul Jugh Hewitt: „Ei bine, eu am transmis prin Twitter, ştiţi, îi urez o pensionare îndelungată şi liniştită pe o plajă frumoasă departe de Venezuela. Cu cât va profita mai rapid de această ocazie, cu atât probabil va avea mai rapid o pensionare drăguţă, liniştită, pe o plajă frumoasă, în loc să fie pe o altă plajă, precum cea de la Guantanamo”, unde se află un penitenciar militar american.

Venezuela a închis vineri punctele vamale la frontiera cu Brazilia. Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat un plan de închidere a punctelor vamale cu Brazilia şi Columbia pentru a nu permite transporturile umanitare, pe care le consideră o încercare de pregătire a unei intervenţii militare americane.

Maduro susţine că transporturile umanitare sunt o tentativă a Statelor Unite de înlăturare a Administraţiei de la Caracas pentru a obţine controlul asupra rezervelor de petrol din Venezuela.

Uniunea Europeană a exprimat preocupare în legătură cu riscul izbucnirii unor confruntări militare în Venezuela, pe fondul informaţiilor privind mobilizarea trupelor americane în apropierea frontierei acestei ţări.

„Noi am exclus în mod categoric orice susţinere a Uniunii Europene şi orice acceptare a posibilităţii degenerării crizei din Venezuela în conflict militar”, a declarat luni seară Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Josep Borell, ministrul spaniol de Externe, s-a declarat preocupat de informaţiile privind „mobilizarea unor capabilităţi militare la frontiera dintre Columbia şi Venezuela”.

„Aceste informaţii trebuie confirmate, dar trebuie să evităm prin toate mijloacele escaladarea militară a situaţiei din Venezuela”, a spus Borell. Vicepreşedintele Venezuelei responsabil de Afaceri Europene, Yvan Gil, a avertizat, potrivit agenţiei de presă EFE, că o intervenţie militară „ar genera o stare de instabilitate fără precedent în regiune”.

Statele Unite au trimis avioane cu produse umanitare la frontiera Columbiei cu Venezuela, dar Administraţia Nicolas Maduro susţine că Washingtonul foloseşte pretextul asistenţei străine pentru o intervenţie militară.

Cuba, un aliat al regimului de la Caracas, a acuzat că Statele Unite au mobilizat efective ale forţelor speciale în cadrul pregătirilor pentru lansarea unei intervenţii militare în Venezuela sub pretextul contracarării unei crize umanitare.

Întrebat despre aceste acuzaţii, emisarul special american responsabil de Venezuela, Elliott Abrams, a declarat: „Este o nouă minciună”.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…