Acasă Intern Ludovic Orban: Băsescu dezinformează prin omisiune

Ludovic Orban: Băsescu dezinformează prin omisiune

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a recţionat, luni, la acuzaţia lui Traian Băsescu că PNL şi USR nu au avut un punct de vedere la declaraţiile UDMR, precizând că fostul şef de stat „dezinformează prin omisiune”. Orban a adăugat că deciziile luate de UDMR „exced cadrul constituţional”.

„Dl. fost preşedinte (n.r. Traian Băsescu) dezinformează prin omisiune, aşa că sunt obişnuit. Deciziile care au fost luate, nu au fost luate în ziua în care partidele politice au trimis reprezentanţi la Congres, ci au fost luate a doua zi. Poziţia PNL este foarte clară în această privinţă şi noi am manifestat-o sistematic votând împotriva desfiinţării pragului de folosirea a limbii materne care există actualmente în lege. Am votat împotriva instituirii ca şi criteriu de constituirea a unităţilor administrativ teritoriale – a criteriului etnic. Am votat împotriva stabilirii proiectului UDMR de stabilire ca săbătoare naţională a zilei de 15 martie. Am votat împotriva legii de înfiinţare a liceului catolic maghiar. Şi acuma PNL a atras atenţia ferm UDMR că trebuie să respecte Constituţia României şi legislaţia în vigoare, că membrii UDMR care reprezintă cetăţenii români de etnie maghiară sunt primii care trebuie să respecte Constitţia şi legile ţării şi ca atare să nu folosească alte simboluri decât simbolurile naţiunii române, ale statului român”, a declarat Ludovic Orban fiind întrebat cum vede declaraţia lui Traian Băsescu care acuză că PNL şi USR nu au avut niciun punct de vedere referitor la UDMR privind noua solicitare de autonomie.

Liderul PNL a adăugat că România este „un model de respectare a drepturilor minorităţilor naţionale”.

„Consider că această decizie a UDMR (…) excede cadrul constituţional. Nu pot să o interpretez decât ca o decizie care lansează o nouă provocare fără niciun fel de fundamnet. În România miniorităţile naţionale au drepturi care nu există în alte state europene. România este un model de respectare a drepturilor minorităţilor naţionale”, a mai spus liderul PNL.

Senatorul PMP Traian Băsescu i-a criticat duminică pe liderii PNL şi USR care nu au reacţionat la declaraţiile făcute de liderii UDMR, afirmând că ”zâmbetele afişate de Turcan şi Barna la congresul UDMR sunt doar un rânjet de neputinţă şi slugărnicie” faţă de Uniune.

”Opoziţia la Congresul UDMR! Sâmbătă, la Cluj, s-a desfăşurat Congresul UDMR. Invitaţi şi prezenţi au fost reprezentanţi PSD, ALDE, PNL şi USR. De bună seamă, este de înţeles prezenţa PSD şi ALDE, pentru că UDMR este un pilon de sprijin esenţial în îndeplinirea politicilor şi blestemăţiilor de guvernare ale PSD şi ALDE. Întrebarea este ce căutau la acest Congres repezentanţii PNL şi USR care declară că sunt împotriva politicilor PSD-ALDE-UDMR? Mai mult, nici Raluca Turcan şi nici Dan Barna nu au avut reacţii la declaraţiile neconstituţionale, autonomiste sau la declaraţiile de utilizare a steagului Ungariei în Ţinutul Secuiesc şi multe alte abordări jignitoare la adresa României, făcute de liderii UDMR. Zâmbetele afişate de Raluca Turcan şi Dan Barna la congresul UDMR sunt doar un rânjet de neputinţă şi slugărnicie faţă de o formaţiune politică ce s-a transformat în ultima vreme în trâmbiţă a revizionismului propagat de Budapesta.

”Tupeul liderilor UDMR de a jigni constant România în ultima vreme nu mă surprinde, dar laşitatea unor lideri politici români ce se pretind a fi opozanţi ai alianţei PSD-ALDE-UDMR este jalnică. Nici Raluca Turcan şi nici Dan Barna nu au avut curaj să le atragă atenţia în plin congres asupra derapajelor inacceptabile ale UDMR”, a scris fostul preşedinte Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…