Acasă Extern Putin, salvatorul națiunii

Putin, salvatorul națiunii

Înaintea alegerilor din Rusia președintele Vladimir Putin este prezentat ca lider mistic, care apără Rusia împotriva Occidentului.

Odată cu apropierea alegerilor din luna Martie, posturile de televiziune controlate de stat se îndreaptă spre religie pentru al prezenta pe Vladimir Putin ca salvator național, care vindecă rănile istorice ale Rusiei și salvează națiunea de haos.

Principalul vehicul este un documentar recent, pe canalul național Rossiya 1, despre  mănăstirea Valaam, situată într-un arhipelag la nord lacului Ladoga, despre care se crede că este preferată de președintele Putin.

Închisă sub conducere sovietică și aproape complet ruinată de ani de neglijență, mănăstirea Valaam a fost reconstruită după prăbușirea URSS cu sprijinul președintelui Putin. Valaam este în mod repetat descrisă ca o „oglindă a Rusiei”. Restaurarea sa din ruina provocată după Revoluția din octombrie 1917 este menită a fi o metaforă pentru conducerea țării în timpul președinției lui Putin.

„Valaam a murit când marele stat rus a fost distrus”, spune prezentatorul. „A fost restaurată și statul nostru  ridicat-o din nou”, adaugă el, vizavi de vizita lui Putin la mănăstire.

Renaşterea

Prima vizită a președintelui Putin în arhipelag este descris aproape ca un eveniment mitic.

„Aici a fost ancorată  barca din care a coborât Vladimir Putin”, spune vocea pe un ton aproape muzical.

Episcopul mănăstirii, părintele Pankraty, povestește cum un pensionar aflat în vacanță „s-a frecat la ochii să vadă că nu era o halucinație, un miraj”, și cum domnul Putin a promis ulterior că va ajuta la restaurarea schitului ruinat pe care l-a văzut în pădure. Mesajul, repetat în mod constant, arată contrastul dintre starea degradată și vandalizată în care a fost  mănăstirea și splendoarea ei actuală – o renaștere asemănătoare cu cea a Rusiei din  umilirea națională din anii 1990.

O altă temă recurentă este că domnul Putin a condus Rusia spre credință încă din timpul ateismului militar al erei sovietice, vindecând, de asemenea, ruptura dintre cei care se ocupau de statutul de mare putere al URSS și cei care se reîntorc la tradițiile imperiale și ortodoxe prerevoluționare ale Rusiei.

În film, Vladimir Putin susține că semințele de reconciliere au existat chiar și în zilele cele mai întunecate, deoarece trupele sovietice le-au dat timp călugărilor să ia cu ei obiectele sfinte din mănăstire, înainte de evacuarea din timpul celui de-al doilea război mondial.

El susține apoi că atât comunismul cât și creștinismul sunt în esență aceeași idee și compară mausoleul liderului revoluționar bolșevic Vladimir Lenin cu tradiția creștină a moaștelor bisericești.

Ca argument principal, spune că statul este centrul sacru al vieții ruse, subiectul catastrofelor periodice din istorie, dar de fiecare dată statul este salvat și reînviat într-o nouă glorie prin intervenție divină.

După căderea Imperiului Rus în timpul Revoluției din octombrie 1917, statul a fost refăcut miraculos de Iosif Stalin, care a creat, potrivit lui Prohanov, un imperiu roșu nou. După următorul dezastru, prăbușirea Uniunii Sovietice, Vladimir Putin a devenit eroul salvator, argumentează Prohanov, adăugând că rezultatul este cea mai recentă epocă de aur a Rusiei – „Al V-lea Imperiu”.

Cu numai două luni înainte de alegerile prezidențiale, din 18 martie, filmul salvării Rusiei deschide larg ușa  Kremlinului în campania lui Vladimir Putin pentru a câștiga un al patrulea mandat de șase ani.

Nu este o coincidență faptul că documentarul Valaam a fost făcut și prezentat de Andrei Kondrashov, un proeminent jurnalist numit recent purtător de cuvânt al campaniei lui Putin.

În ciuda protestelor împotriva corupției de anul trecut și a dovezilor anecdotice de creștere a nemulțumirii față de scăderea nivelului de trai, povestea unei revigorări naționale glorioase pare să rezoneze cu majoritatea rușilor, iar sondajele oficiale arată că Vladimir Putin va fi votat de peste  80% din alegători.

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…