Acasă Economie 1% din populația lumii deține 82% din bogății

1% din populația lumii deține 82% din bogății

Diferența dintre super-bogați și restul lumii s-a mărit anul trecut, întrucât banii ți resursele lumii au continuat să fie deținute de o mică minoritate, a afirmat Oxfam.

Aproximativ 82% din banii generați anul trecut au ajuns la cei mai bogați 1% din populația globală, în timp ce jumătate din cea mai săracă populație nu a înregistrat nici o creștere, a spus Oxfam.

Oxfam  afirmă că aceste arată un sistem defect. Oxfam este o confederație internațională formată din 20 de ong-uri din 90 de state.

Defecțiunile acestui sistem sunt generate de: evaziunea fiscală, influența companiilor asupra politicii, eroziunea drepturilor muncitorilor și reducerea costurilor pentru diminuarea decalajului.

Oxfam a produs rapoarte similare în ultimii cinci ani. În 2017, organizația a arătat că averea pe care o au primele opt cele mai bogate persoane din lume echivalează cu bogăția pe care o are jumătate din populația săracă a planetei.

Anul acesta, 42 de persoane dețin averea pe care o are  cea mai săracă jumătate a lumii, dar au revizuit cifra de anul trecut la 61. Oxfam a declarat că revizuirea s-a datorat unor date îmbunătățite și a spus că tendința de „creștere  a inegalității” a rămas.

‘Inacceptabil’

Directorul executiv al Oxfam, Mark Goldring, a declarat că reajustarea constantă a cifrelor reflectă faptul că raportul s-a bazat pe „cele mai bune date disponibile la momentul respectiv”.

„Cu toate acestea, când citești raportul vezi un nivel inacceptabil de inegalitate”, a spus el.

Raportul lui Oxfam coincide cu începutul Forumului Economic Mondial din Davos, o stațiune de schi elvețiană. Conferința anuală atrage mulți dintre cei mai importanți lideri politici și de afaceri din lume.

Inegalitatea se află în mod obișnuit pe ordinea de zi, dar Mark Goldring spus că prea adesea „discuțiile dure se estompează la prima rezistență”.

Cei super-bogați nu au tendința de a-și face cunoscută averea și multe dintre cele mai sărace țări din lume păstrează statistici slabe.

Pentru a ilustra faptul că, cifrele se schimbă, anul trecut Oxfam a spus că opt indivizi au aceeași bogăție ca cea mai săracă jumătate din populația lumii. Acum, a revizuit această cifră la 61 de persoane pentru anul trecut, scăzând la 42 de persoane în acest an – este o revizuire destul de mare.

Există și alte limitări privind datele pe care se bazează Raportul Oxfam, cum ar fi faptul că oamenii de pe lista cu cea mai mică avere nu sunt neapărat săraci,  ei ar putea fi profesioniști cu înaltă calificare, cu datorii mari pentru studiile copiilor, de exemplu, sau persoane cu venituri mari, dar cu ipoteci enorme.

Dar dacă sunt opt ​​persoane, 42 de persoane sau 61 de persoane care au aceeași bogăție ca jumătate din lume, există încă o mare inegalitate a bogăției în întreaga lume, mesaj pe care Oxfam îl duce la Davos.

Caritatea solicită o regândire a modelelor de afaceri, argumentând că accentul pe maximizarea rentabilității acționarilor asupra unui impact social mai mare este greșit.

Mark Goldring spune că există un „sprijin uriaș” pentru acțiuni de reducere a inegalității, două treimi (72%) dintre cele 70.000 de persoane chestionate în zece țări au spus că doresc ca guvernelor lor să „soluționeze urgent diferența de venit dintre bogați și săraci”.

Mark Littlewood, directorul general al departamentului de analiză a pieței libere, de la Institutul de Afaceri Economice, a declarat că Oxfam devine „obsedat de bogați, nu de săraci”.

„Impozitele mai mari și redistribuirea nu vor face nimic pentru a ajuta pe cei săraci, bogăția nu este o plăcintă fixă. Oamenii bogați sunt, de asemenea, oameni foarte impozitați – reducerea bogăției lor nu va duce la redistribuire, ea o va distruge în folosul nimănui”, el a adăugat.

Această critică a fost reluată de Sam Dumitriu, șeful departamentului de cercetare al unui alt think-tank – Institutul Adam Smith – care a declarat că statisticile privind inegalitatea „întotdeauna pictează imaginea greșită”.

În realitate, inegalitatea globală a scăzut masiv în ultimele decenii

În timp ce China, India și Vietnam au îmbrățișat reformele neoliberale care impun drepturi de proprietate, reducând reglementările și sporind concurența, cei mai săraci din lume au primit o creștere masivă a salariilor, conducând la o distribuție globală a veniturilor mai egală.

Cum elaborează Oxfam cifrele?

Raportul Oxfam se bazează pe datele anuale furnizate de Forbes și pe datele anuale ale Credit Suisse Global Wealth, care oferă distribuția bogăție globale începând cu  din anul 2000.

Sondajul folosește valoarea activelor unui individ, în principal bunurile și terenurile, minus datoriile, pentru a determina ce este „deținut”. Datele exclud salariile sau veniturile.

Metodologia a fost criticată, deoarece înseamnă că un student cu datorii înalte, dar cu un potențial mare de câștiguri viitoare, de exemplu, ar fi considerat sărăc în conformitate cu criteriile utilizate.

Dar Oxfam a spus că, chiar dacă bogăția celei mai sărace jumătăți a lumii a fost recalculabilă pentru a exclude oamenii cu datorii nete, averea lor combinată era încă egală cu cea a doar 128 de miliardari.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…