Acasă Cultură Statele lumii unde anul care a început NU este 2020

Statele lumii unde anul care a început NU este 2020

În cea mai mare parte a lumii, anul care a început este 2020, conform calendarului gregorian. Totuși, în unele colțuri ale lumii cronologia are un fundament diferit de cel propus de papa Grigore XII în 1582, astfel că în Japonia abia începe anul doi iar în alte țări, precum China, vine anul 4656.

Calendarul chinezesc este cea mai veche consemnare cronologică din istoria omenirii, datând din anul 2.636 î.Cr., când împăratul Huangdi (sau Huang Ti) a instituit primul ciclu al calendarului.

La data de 25 ianuarie 2020, când începe noul an tradițional, China va celebra anul 4656. În Taiwan numerotarea anilor (analog la creștini cu Nașterea lui Hristos) începe din anul 1912 anul întemeierii Republicii China (Taiwan).

În China de azi, calendarul oficial este calendarul gregorian (începând cu 1 octombrie 1949, când Mao Tzedun a proclamat Republica Populară Chineză).

Totuși, vechiul calendar tradițional chinez continuă să fie respectat în majoritatea comunităților chinezești din toată lumea și în zonele rurale ale Chinei. Calendarul tradițional este folosit la stabilirea zilelor favorabile pentru evenimente importante (nunți, afaceri etc.), la programarea lucrărilor agricole și a festivalurilor chinezești tradiționale (Anul Nou chinezesc, festivalul primăverii, festivalul Lunii etc.).

Calendarul chinezesc tradițional mai este numit „calendarul Yin”, „calendarul Han” sau „calendarul rural”.

Dacă în cronologia gregoriană numerotarea anilor începe de la anul în care se consideră că s-a născut Iisus Hristos, în Coreea de Nord, personalitatea centrală este cu totul alta. Kim Il-Sung este fondatorul republicii democrate astfel că așa numitul calendar Juche numără anii de la nașterea sa. Cum, Kim s-a născut în 1912, anul care vine este 109.

În Thailanda, calendarul budist începe din momentul în care Budha a atins nirvana. După o serie de adaptări și reformulări, din 1941, calendarul thailandez a mutat prima zi a anului de la 1 aprilie, cum era inițial, la 1 ianuarie, suprapunându-se cu începutul anului din calendarul gregorian, dar numărul anilor este deja 2563 în 2020. Aceeași diferență de 543 ani față de calendarul gregorian este folosită și în Sri Lanka, Cambogia, Laos și Myanmar.

Un calendar străvechi, coptic, este folosit în Ethiopia. Acolo, anul care urmează abia este 2013. Potrivit vechiului calendar, nașterea lui Hristos se consideră că a avut loc cu șapte ani mai târziu decât arată calendarul gregorian. Calendarul etiopian are și 13 luni într-un an (12 luni de câte 30 de zile și una de cinci sau șase zile), fiecare zi debutând la răsărit, nu la miezul nopții. Dar până anul viitor, etiopienii mai au de așteptat pentru că Anul nou 2012 abia a venit, în 11 septembrie. În schimb Crăciunul abia urmează să vină, fiind sărbătorit în ritmul bisericilor ortodoxe de rit vechi, pe 7 ianuarie.

În Israel, 2020 este anul 5.780.  Calendarul ebraic începe odată cu luna nouă din 7 octombrie a anului 3761 î.Cr. Astfel, 2020 este anul 5.780, în Israel. Anul nou evreiesc se numește Rosh Hashanah și fost marcat de la apusul zilei de 29 septembrie până la apusul de pe 1 Octombrie. În 2020, anul nou evreiesc va fi marcat de pe 19 septembrie.

Iranul folosește o cronologie persană bazată pe observațiile unui grup de astronomi clasici. În 2020, Iranul încheie anul 1.398, calendarul persan fiind urmat și în Afghanistan. Prima zi a anului este stabilită la echinoxul de primăvară. Evenimentul de la care sunt numărați anii iranieni este călătoria profetului Mahomed, de la Mecca la Yathrib, localitatea redenumită în urma evenimentului Medina.

În Japonia calendarul tradițional începe cu primul an odată cu fiecare schimbare a unui împărat, din 1989 până în 2019 a fost era “Heisei”, a ”păcii pretutindeni”, sub împăratul Akihito. În 2019, fiul său, Naruhito a ajuns pe tron, iar noua eră care se pregătește de al doilea an este Reiwa, tradusă ca “armonie frumoasă”. Teoretic, Japonia ar fi cea mai tânără țară din lume.

Asemenea multor țări musulmane, Arabia Saudită folosește și propriul calendar religios islamic pe lângă cel gregorian. Cu toate că pornește de la același eveniment ca și calendarul persan, fondarea primei comunități islamice odată cu drumul lui Mahomed de la Mecca la Medina, folosind un calendar lunar, în țările islamice odată cu luna nouă de la finalul lunii august, tocmai a început anul 1441. Folosirea calendarului lunar face și ca în cele 12 luni ale anului islamic să nu fie loc decât pentru 354 sau 355 de zile, față de cele 365-366 cu care suntem obișnuiți în cel gregorian sau în cel persan.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…