Acasă Extern Siria: SUA suspectează Rusia după presupusul atac cu gaz chimic în Ghouta de Est

Siria: SUA suspectează Rusia după presupusul atac cu gaz chimic în Ghouta de Est

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat marți că guvernul sirian ar putea să folosească arme chimice împotriva propriilor săi cetățeni în urma unui atac suspect cu gaz chimic într-o enclavă rebelă.

Rebelilor din Ghouta de Est, aflată la 30 de kilometri de  Damasc, au acuzat forțele guvernamentale de utilizarea gazului de clor în timpul bombardamentului care a avut loc luni. Observatorul sirian pentru drepturile omului din Marea Britanie a declarat că cel puțin 13 persoane au suferit de asfixiere.

Guvernul președintelui Bashar al-Assad neagă folosirea armelor chimice, pe care a fost de acord să le distrugă în 2013, în baza unui acord semnat de Rusia și Statele Unite.

„Numai ieri, mai mult de 20 de civili, majoritatea copii, au fost victime ale unui atac aparent cu gaz de clor”, a declarat Tillerson după participarea la o conferință privind armele chimice, care a avut loc la Paris.

„Atacurile recente din Ghouta de Est ridică îngrijorări serioase că Bashar al-Assad ar putea continua să folosească arme chimice împotriva propriului popor”.

Ghouta de Est este ultima zonă locuită de rebeli și unde cel puțin 390.000 de civili au fost asediați timp de patru ani.

„În cele din urmă, Rusia poartă răspunderea pentru victimele din Ghouta de Est și nenumărații sirieni vizați de arme chimice, deoarece Rusia s-a implicat în Siria”, a spus Tillerson.

Rusia ”și-a încălcat angajamentul”

Rusia este un aliat apropiat de președintele Assad, oferindu-i sprijin militar direct în Siria împotriva diferitelor grupări rebele care încearcă să-l înlăture de la putere, precum și acoperire diplomatică în Consiliul de Securitate al UNU.

Rex Tillerson a vorbit în cadrul unei întâlniri organizate de Franța cu privire la o inițiativă care îi vizează pe cei responsabili de atacurile chimice, îndeosebi cele din Siria, după finalizarea unei investigații internaționale privind responsabilii pentru atacurile cu arme chimice din Siria care s-a încheiat în noiembrie.

O anchetă comună a Organizației Națiunilor Unite și a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a stabilit că guvernul sirian a folosit gaz sarin într-un atac din 4 aprilie 2017 și, de asemenea, a folosit de mai multe ori clorul ca armă.

„Eșecul Rusiei de a rezolva problema armelor chimice din Siria pune sub semnul întrebării relevanța sa pentru rezolvarea crizei globale”, a spus Tillerson, adăugând că din aprilie 2014 există dovezi tot mai mari că Siria deține arme chimice.

„Pur și simplu nu neagă faptul că Rusia, prin protejarea aliatului său sirian, și-a încălcat angajamentele față de Statele Unite ca garant-cadru”, a adăugat el.

În cadrul reuniunii de la Paris, 24 de țări au convenit să lucreze mai îndeaproape pentru a găși persoanele care se află în spatele atacurilor cu arme chimice și pentru a impune sancțiunile necesare.

Ca un prim pas, Franța a impus marți sancțiuni unilaterale asupra a 25 de persoane și entități, inclusiv din China, Liban și Franța, printre care importatori și distribuitori de sisteme metalice, electronice și de iluminat. Companiile sancționate sunt suspecte că sprijină pprogramul de arme chimice din Siria.

„Situația actuală nu poate continua”, a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. „Criminalii care au folosit și proiectat aceste arme barbare trebuie să știe că nu vor rămâne nepedepsiți”.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…