Acasă Diverse Abbas este spitalizat pentru o infecție pulmonară

Abbas este spitalizat pentru o infecție pulmonară

Președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas suferă de o infecție pulmonară și ar putea rămâne în spital timp de câteva zile, au declarat luni medicii și oficialii palestinieni.

Abbas, în vârstă de 82 de ani, a fost internat în spital, duminică,  pentru a treia oară în mai puțin de o săptămână, în orașul Ramallah din Cisiordania.

Doctorii au spus inițial că liderul veteran a intrat în spital pentru teste medicale după intervenția chirurgicală la ureche, în urmă cu cinci zile, dar luni seara au spus că are o infecție pulmonar, relatează The Jerusalem Post.

Liderul palestinian s-a lăsat filmat de televiziunea din Palestina luni dimineața, la aproape 36 de ore în spital.

Abbas nu a vorbit în clipul scurtei filmări care a fost difuzat luni noaptea, iar apariția sa după două zile de zvonuri părea a fi o încercare răspunde la întrebările privind sănătatea sa și despre viitorul conducerii palestiniene.

Imaginile l-au arătat pe Abbas așezat în pat, citind un ziar și urcând neasistat pe coridorul spitalului, într-un halat albastru, însoțit de un doctor și lideri OEP.

„L-am vizitat astăzi președintele Abbas în spital, suferă de pneumonie și este tratat cu antibiotice”, a declarat, pe Twitter, Ahmad Tibi, parlamentar arab în Knesset.

El a spus că starea de sănătate a lui  Abbas este „îmbunătățită semnificativ” și că au discutat aspecte politice, dar că va „petrece mai multe zile în spital”.

Jibril Rajoub, un înalt oficial al partidului lui Abbas, Fatah, a declarat pentru televiziunea din Palestina: „Există un consens între medicii că președintele este în afara zonei de pericol și că este bine, dar el va mai rămâne câteva zile (în spital)”.  El a spus că Abbas s-a a fost vizitat de fiii săi, Yasser și Tareq, care au spus că tatăl lor se recuperează.

Mahmoud Abbas, un fumător înrăit, a fost spitalizat în Statele Unite pentru controale medicale în luna februarie, în timpul unei călătorii la Consiliului de Securitate al ONU.

Abbas a suferit o intervenție chirurgicală minoră la urechi, săptămâna trecută, dar s-a reinternat la scurt timp în spitalul al-Istishari din Ramallah, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Apoi a fost investigat pentru ceea ce doctorii descriu doar ca „teste medicale”.

Liderul susținut de Vest a devenit președinte palestinian după moartea, în 2004, a predecesorului său, Yasser Arafat. El a purtat negocieri de pace cu Israelul, dar negocierile au fost anulate în 2014.

Mandatul democratic al lui Abbas a expirat acum opt ani – din 2005 nu au avut loc alegeri prezidențiale, iar mandatul este de numai cinci ani. Autoritatea sa este în esență limitată la Cisiordania ocupată de israelieni; grupul militar islamist Hamas controlează Fâșia Gaza.

Abbas nu are nici un reprezentant oficial în Autoritatea Palestiniană. În teorie, președintele parlamentului va prelua în funcția de președinte în mod interimar Abbas să moară în funcție. Dar rolul președintelui parlamentar este deținut de un reprezentant al Hamasului, iar Fatah poate contesta legitimitatea constituțională a preluării acestuia.

În 2016, Abbas a înființat Curtea Constituțională Palestiniană, al cărei șef ar putea prelua funcția până la desfășurarea alegerilor.

Abbas este, de asemenea, președinte al Comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP),  poziție în care a fost reales pe 4 mai, fără a avea contracandidat.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Viitorul geopolitic al Rusiei

Cartea analistului politic rus Aleksandr Dugin ”Fundamentele geopoliticii: viitorul geopol…