Acasă Extern Alianța lui Sadr a câștigat alegerile din Irak

Alianța lui Sadr a câștigat alegerile din Irak

Blocul politic condus de clericul populist Moqtada al-Sadr, un adversar de lungă durată al Statelor Unite care se opune, de asemenea, influenței iraniene în Irak, a câștigat alegerile parlamentare din Irak, a declarat, sâmbătă, Comisia Electorală.

Sadr nu poate deveni prim-ministru, întrucât el nu a candidat în alegeri, deși victoria blocului său îl pune în poziția de a avea un cuvânt puternic în negocieri. Lista sa electorală Sairoon a obținut 54 de locuri parlamentare.

Blocul Al-Fatih condus de Hadi al-Amiri, care are legături strânse cu Iranul și conduce un grup paramilitar care a avut un rol-cheie în înfrângerea ISIS, se situează pe pe locul al doilea, cu 47 de locuri în parlament.

Alianța Victoriei (Victory Alliance), condusă de actualul prim-ministru Haider al-Abadi, ocupă locul al treilea cu 42 de locuri în parlament.

Clerul Sadr, care și-a creat reputația conducând două revolte violente împotriva trupelor SUA, a fost marginalizat ani de zile de rivalii susținuți de iranieni.

Performanța Blocului politic a lu Sadr a fost dată de discursul anticorupție împotriva elitei politice irakiene, învinuită pentru corupția endemică și guvernanța disfuncțională.

Blocul politic a lui Sadr, comuniștii și cu irakienii seculari declară că se opun cu înverșunare oricărei intervenții străine în Irak, atât din partea Teheranului, cât și dn partea Washingtonului.

Clericul Sadr a promis în campania electorală ajutor pentru săraci, construirea de școli și spitale. Irakule ste afectat de războiul cu ISIS și de scăderea prețului petrolului.

Prințul saudit Mohammed bin Salman la întâlnirea cu șeicul irakian Muqtada al-Sadr în Jeddah, Arabia Saudită 30 iulie 2017.

Înainte de alegeri, Iranul a declarat public că nu va permite Blocului Sadr să guverneze.

La scurt timp după anunțarea rezultatelor, Sadr a declarat pe Twitter: „Reforma este victorioasă și corupția este în scădere.”

Câștigarea celui mai mare număr de locuri nu garantează în mod automat că Sadr va putea să aleagă un prim-ministru. Celelalte blocuri câștigătoare ar trebui să convină asupra nominalizării.

În alegerile din 2010, grupul vicepreședintelui Ayad Allawi a câștigat cel mai mare număr de locuri, deși cu o marjă mică, dar nu a putut fotoliul de premier fiind acuzat de legături cu Teheranul.

Aceste alegeri i-au dat o lovitură puternică actualului premier  Abadi, dar el ar putea fi candidatul de compromis acceptat de toate celelalte formațiuni politice pentru funcția de premeir, întrucât în timpul mandatului său a gestionat cu îndemânare interesele concurente ale Statelor Unite și ale Iranului – ambele state luptând războiul împotriva ISIS .

Amiri este considerată una dintre cele mai puternice figuri din Irak. A petrecut două decenii alături de Iran în lupta cu Saddam Hussein.

Generalul iranian Qassem Soleimani, comandant al operațiunilor străine pentru Gărzile Revoluționare de elită ale Iranului și o figură extrem de influentă în Irak, a purtat discuții cu politicienii din Bagdad pentru a formarea unui nou cabinet care ar avea aprobarea Iranului.

Se preconizează că negocierile pentru formarea noului guvern vor dura câteva luni.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…