Acasă Extern Arabia Saudită: Proces în SUA pentru atacurile din 11 septembrie

Arabia Saudită: Proces în SUA pentru atacurile din 11 septembrie

Un judecător american a respins miercuri cererea Arabiei Saudite de a respinge procesele care pretind că a ajutat la planificarea atacurilor din 11 septembrie 2001 și ar trebui să plătească victimelor daune de miliarde de dolari, relatează Reuters.

Judecătorul districtului american George Daniels din Manhattan a declarat că afirmațiile reclamanților „solicită în mod rezonabil o cerință rezonabilă” pentru ca acesta să își exercite jurisdicția asupra Arabiei Saudite în temeiul Legii privind justiția împotriva terorismului (JASTA), o lege federală din 2016.

Guvernul saudit a negat de mult implicarea în atacurile în care avioanele deturnate s-au prăbușit pe New York World Trade Center, pe clădirea Pentagonului din afara Washington D.C. și un câmp din Pennsylvania. Aproximativ 3.000 de oameni și-au pierdut viața.

Avocații Arabiei Saudite nu au răspuns imediat la cererile de comentarii cu privire la decizie adresate de mass media. La un eveniment al pieței de capital din New York, întrebat dacă decizia instanței va avea un impact negativ asupra investițiilor din Statele Unite ale Americii, președintele Autorității Pieței de Capital, Mohammed A. ElKuwaiz, a refuzat să comenteze, spunând că nu a văzut știrea.

Decizia judecătorului Daniels acoperă pretențiile familiilor celor uciși și a celor aproximativ 25.000 de persoane care au suferit leziuni, precum și multe întreprinderi și asigurări.

De asemenea, judecătorul a respins afirmațiile potrivit cărora două bănci din Arabia Saudită, Banca Comercială Națională și Al Rajhi Bank și grupul Saudi Binladin, o companie de construcții controlată de familia bin Laden, au oferit fonduri și servicii financiare pentru atacuri, declarând că nu are jurisdicție.

Arabia Saudită a avut imunitate față de procesele din 11 septembrie din Statele Unite.

Acest lucru s-a schimbat în septembrie 2016, când Congresul SUA a anulat veto-ul președintelui Barack Obama de JASTA, permițând astfel de cazuri să continue.

Obama a avertizat că legea ar putea expune companiile, trupele și oficialii americani la procese în alte țări.

Judecătorul Daniels a declarat că reclamanții ar putea încerca să demonstreze că Arabia Saudită este responsabilă pentru presupusele activități ale lui Fahad al Thumairy, un imam la Moscheea Regelui Fahad din Culver City, California și Omar al Bayoumi, despre care se spune că este ofițer de informații.

Aceștia au fost acuzați că i-au ajutat pe doi dintre atacatori să se aclimatizeze în Statele Unite și să se pregătească pentru atacuri.

Arabia Saudită susține că reclamanții nu au putut demonstra că vreun oficial, un angajat sau agent saudit al serviciilor de informați a planificat sau a efectuat atacurile.

James Kreindler, avocat pentru mulți dintre reclamanți, a declarat că este „încântat” că acest caz poate continua.

„Ne-am străduit să continuăm cu acest caz astfel încât povestea completă să poată ieși la lumină și să expună rolul saudit în atacurile din 11 septembrie”, a spus avocatul într-un interviu telefonic.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…